După modelul municipiului Constanța

Turiștii vor fi întâmpinați în Eforie cu nave ale Gărzii de Coastă

2860
Turiștii vor fi întâmpinați în Eforie cu nave ale Gărzii de Coastă - fondsilaeforieturistinavegarda-1396627892.jpg

Articole de la același autor

Navele Gărzii de Coastă, ieșite la pensie, împânzesc litoralul. După modelul autorităților locale din municipiul Constanța, care au așezat la fiecare intrare în oraș câte o ambarcațiune, și Primăria Eforie urmează să-și încânte turiștii cu două astfel de nave, obținute de la polițiștii de frontieră. 


Trei ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă, fabricate în ’80 și "ajunse la terminarea resurselor funcționale", după cum ne-au precizat reprezen-tanții instituției, au fost scoase la licitație. Polițiștii de frontieră cereau pe nave - două de la Grupul de Nave Mangalia și una de la Grupul de Nave Constanța - între 90.000 și 415.000 de lei. Nimeni nu s-a arătat interesat, însă, de achiziționarea lor; în timp, Primăria Eforie și două biserici și-au manifestat interesul pentru obținerea lor prin transfer fără plată. 
"Procedura legală prevede ca după ce navele sunt disponibilizate și scoase din funcțiune, să fie organizate trei ședințe de licitație. Dacă nu se prezintă nimeni la licitație se trece la următoarea etapă, cea de transfer fără plată. Transferul fără plată poate fi făcut către o instituție publică, iar aceasta o va înregistra în contabilitate și o va folosi în forma în care a fost construită. Procedura de licitație a fost declan-șată pe 21 ianuarie, cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, condițiile de participare și termenele licitației fiind publicate pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române. Etapa de transfer fără plată s-a încheiat pe 26 martie. După acest termen limită, comisia de licitație a stabilit, conform procedurilor legale, transferul fără plată a două nave MAI 2104 și MAI 2106, către Primăria orașului Eforie, iar pentru cea de-a treia navă, MAI 2102, a fost declanșată procedura de valorificare ca bun ce trebuie casat", ne-a precizat Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă. 
Nave similare au fost achizițio-nate, a adăugat reprezentantul instituției, prin aceeași modalitate, de Primăria municipiului Constanța, în urmă cu câțiva ani, au fost recondiționate și amplasate în scop turistic. 
Același motiv l-a avut în vedere și autoritatea locală din Eforie, în momentul în care au decis să solicite cele două nave, ne-a declarat primarul Eforiei, Ovidiu Brăiloiu. "Urmează să stabilim în ce zone vor fi amplasate, să fie locuri de maximă vizibilitate și cu interes turistic. În plus, trebuie să ținem cont și de faptul că navele au lungimi de aproape 40 de metri. Încercăm să punem la punct toate detaliile, pentru a le amplasa până la începerea sezonului estival", ne-a declarat primarul.
Cele două nave achiziționate de Primăria Eforie sunt construite din oțel, iar datele tehnice menționează o lungime de 38,78 metri, lățime de 5,30 metri, înălțimea de 9 metri, pescajul de 1,43 metri și deplasament de 116 tdw. Treptat, navele uzate din punct de vedere moral au ieșit din dotarea Gărzii de Coastă, fiind înlocuite de  noile achiziții, respectiv nava MAI 1105 "Ștefan cel Mare" și cele două nave tip Shaldag MAI 2112, respectiv MAI 2111.
"Comparativ cu navele care au fost scoase la licitație, navele nou achiziționate sunt mai rapide, mijloacele de supraveghere și comunicații sunt de ultimă generație, consumul de combustibil este redus, iar condițiile de muncă pentru echipaj sunt mai bune", au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Martie 2014
Stire din Eveniment : Operațiune de salvare pe Marea Neagră
Vineri, 07 Martie 2014
Stire din Eveniment : Chinezii ne "pregătesc" de vară
Pagina a fost generata in 1.5071 secunde