Troiță închinată eroilor din Primul Război Mondial, descoperită în cimitirul de la Vadu

490

Articole de la același autor

Într-un prezent tot mai grăbit, mai tehnologizat și predispus a uita de lecțiile istoriei, un grup de copii, voluntari ai Asociației "Centrul Cultural" din Corbu ia atitudine. Doi ani au scotocit prin arhive, au luat la pas cimitirele și au vorbit cu bătrânii comunității, într-o "luptă pentru neuitarea" eroilor comunei Corbu. 


"Ordin de luptă pentru neuitate". Astfel a sunat îndemnul sub care tinerii voluntari ai Asociației "Centrul Cultural" Corbu, împreună cu militari, veterani și profesori din comunitate au pus umărul pentru a scoate la lumină istoria prăfuită de trecerea timpului și de uitate a comunității din care fac parte. Și mai ales, pentru a-și cinsti eroii, răpuși în cele două războaie mondiale sau în teatrele de operații din Orient. În urma demersului tinerilor voluntari, monumentele eroilor au fost curățate, a fost descoperită o troiță închinată soldaților morți în Primul Război Mondial, uitată, și a fost realizată "Cartea de Aur a Eroilor comunei Corbu". 


"Am demarat proiectul cu ocazia Centenarului. Documentarea a durat mult. Am mers în curtea Bisericii Ortodoxe din Corbu de Jos, unde sunt vreo 20 de cruci ale eroilor. De peste două decenii, au fost văruite. Var peste var, nu se mai cunoștea nimic din ce scria pe ele. Împreună cu copiii, am pus mâna pe peria de sârmă și le-am curățat. La cimitir, am luat crucile la rând. Astfel, am găsit troița din cimitirul de la Vadu. Identificarea acestei troițe este o mare mulțumire pentru noi. Este o troiță ridicată prin 1920, probabil. Era în paragină, aproape dărâmată, nu se mai vedeau decât anii 1916 – 1918. Am întrebat preoții, dar nu știau nimic despre ea, sunt veniți la noi de 5 - 10 ani. Nu am găsit documente despre troiță, așa că am întrebat bătrânii. Unii ne-au spus că atunci când s-au născut, pe la 1930, troița era acolo", ne-a relatat Daniel Enache, membru al Asociației "Centrul Cultural" Corbu. 


Este vorba despre o troiță sculptată în lemn, despre care bătrânii satului spun că în timpul ocupației rusești, după al Doilea Război Mondial, pentru a nu fi distrusă de soldații sovietici, a fost ascunsă într-o fântână din curtea școlii. După plecarea trupelor rusești, troița a fost repusă la locul ei, în cimitirul creștin ortodox. "Nu am regăsit-o în documente, dar bătrânii spun că aici a fost linia frontului și, pe vremea aceea, când mureau 200 de soldați, îi aruncau într-o groapă, puneau var peste ei și un morman mare de pământ. Troița este așezată pe un dâmb, dar nu știm exact dacă este într-adevăr o groapă comună sau doar o poveste", a mai arătat Daniel Enache. 


Monument de marmură realizat în memoria eroilor


Pentru ca memoria și sacrificiul eroilor să fie duse mai departe, din inițiativa asociației, lângă troița de lemn a fost realizat un monument din marmură. De asemenea, pe teritoriul comunei Corbu au fost identificate mai multe monumente comemorative ale eroilor, pe care tinerii voluntari le-au curățat, le-au vopsit și le-au rescris cenotafele. Unul dintre edificiile care marchează un moment petrecut la malul mării este Monumentul Eroilor căzuți în exercițiul de debarcare la Marea Neagră, ridicat în 1906. Exercițiul a avut loc în apropiere de Capu Midia și s-a încheiat tragic, prin moartea a 12 ostași ai Marinei Militare Române. 
O altă realizare demnă de consemnat este "Cartea de Aur a Eroilor comunei Corbu", în care sunt trecuți în revistă soldații din comunitate ce  și-au pierdut viața în luptă: 33 de eroi din Primul Război Mondial, 50 în cel de Al Doilea Război Mondial și Adrian Postelnicu, decedat în teatrul de operații din Afganistan în 2013. "Probabil nu este lista completă, dar este ceea ce am putut să aflăm, la nivelul nostru. Cartea am realizat-o împreună cu Asociația "Cultul Eroilor" Constanța". Încă nu am reușit să o tipărim, este la nivel electronic și au fost tipărite vreo 20 de exemplare, la un centru de fotocopiere. Eu sper să reușim să o tipărim împreună cu monografia comunei, la care lucrăm în prezent. Am avut norocul să avem alături de noi, în demersurile acestea, un colonel în rezervă, meticulos și dispus să ne sprijine", a mai arătat Daniel Enache. 
"Cartea de Aur" poate fi găsite pe pagina web a asociației AICI


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5125 secunde