Tragedii rutiere: de ce unele vieți "costă" mai mult decât altele

886
1
Tragedii rutiere: de ce unele vieți

Articole de la același autor

Victimele accidentelor rutiere sau familiile celor care și-au pierdut viața în astfel de evenimente pot fi despăgubite de companiile de asigurări. Persoanele îndurerate, însă, sunt țepuite uneori de asiguratori, care le oferă sume derizorii pentru a renunța la pretențiile din instanță. De multe ori, oamenii nu știu cum să reacționeze în astfel de situații.

Iată care sunt căile legale.

"Despăgubirile sunt extrem de mici" - afirmă, la unison, avocații constănțeni. În foarte multe cazuri, victimele primesc mărunțișuri, cuantumul despăgubirilor fiind extrem de mic. Cauza nu este clară. Cert este că fiecare judecător hotărăște pentru fiecare caz în parte, ținând cont de probele administrate, pledoariile avocaților.

Bătaie de joc

În România, limita de răspundere RCA pentru vătămări corporale și decese este de cinci milioane euro - o sumă extrem de mare, la care unii nici măcar nu îndrăznesc să viseze, având în vedere că în multe dintre cazuri, familiile victimelor decedate în accidente rutiere primesc sume de ordinul miilor de euro. "O bătaie de joc!", susțin apărătorii, care consideră că, în multe cazuri trebuie să impresionezi completul de judecată pentru a da o sentință favorabilă în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.

Judecătorii, pe de altă parte, spun că niciun caz nu este similar cu altul și că totul depinde de probele pe care le au la dosar. În multe situații, chiar și magistrații recunosc că sunt sensibilizați de cazurile pe care le au. Unii judecători spun că încearcă să se pună în situația victimei sau a familiei persoanei decedate.

Suma, la latitudinea judecătorilor

Spre deosebire de despăgubirile materiale, care se stabilesc pe bază de probe directe, cum ar fi cheltuielile de spitalizare, tratamente, medicamente, despăgubirile pentru daunele morale se stabilesc pe baza evaluării instanței de judecată. Practic, daunele morale reprezintă compensarea materială a unei vieți normale pe care decedatul sau victima ar fi putut s-o trăiască.

"Depinde foarte mult de interpretarea judecătorilor. Nu există plafoane, judecătorii sunt cei care stabilesc cuantumul despăgubirilor, depinde de la caz la caz. Sunt situații în care victimele iau sute de mii de euro și alte cazuri în care iau câteva mii de euro, care nu le-ar acoperi nici măcar cheltuielile. Depinde foarte mult și de avocat, pentru că el este cel care scoate în evidență situația de fapt, însă există și judecători care nu țin cont. Este la latitudinea lor", precizează avocatul constănțean Cristian Ion.

Mare atenție!

Multe persoane nu cunosc faptul că, în urma unui accident rutier cu victimă sau soldat cu decesul unei persoane se pot îndrepta împotriva vinovatului și pot cere daune. Din această cauză, mulți nu apelează la avocați din necunoștință, însă alții merg la avocat când este prea târziu. De exemplu, există situații în care asiguratorii, după accident, merg la victime sau la familiile acestora și le oferă sume de bani pentru a se "împăca", pentru a nu continua cu procesul. Este bine de știut că, în astfel de situații, asiguratorii oferă sume extrem de mici, care nu au nicio legătură cu realitatea. Tocmai din această cauză, avocații îi sfătuiesc pe oameni să nu se lase păcăliți de astfel de oferte, care la prima vedere pot părea tentante. 

Comentează știrea

Dan
26 noiembrie 2014
oferta

Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5439 secunde