TRAGEDIA DE LA COLECTIV, rezultatul unui lanț de activități infracționale

177
TRAGEDIA DE LA COLECTIV, rezultatul unui lanț de activități infracționale - ddd-1583353301.jpg
Tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, iar atitudinea inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii, se arată în motivarea deciziei prin care Tribunalul București a dispus condamnări grele în dosarul incendiului de la Colectiv, potrivit Agerpres.

"În concluzie, instanța reține că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.). Atitudinea subiectivă a inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. Inculpații, deși unii sunt educați în condițiile unei societăți în tranziție, dar libere, democratice și cu o carieră de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, 'invocând' pretinsa vinovăție a altor coinculpați, a altor persoane, a unor autorități, a statului, dar și calitatea legii. Este tipic pentru astfel de antreprenori, care atunci când se discută inițierea/derularea unei afaceri, profitul sau reglementările salariale, solicită o intervenție a statului cât mai mică prin debirocratizare, liberalizare, legiferare neexcesivă, să invoce brusc în cazul unor tragedii calitatea unor instituții/politici publice", se arată în motivarea semnată de judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul București.

În opinia judecătorului, la data când s-a produs tragedia, 30 octombrie 2015, exista în vigoare un cadru legislativ corect și eficient, însă esențial era ca acest cadru legislativ să fie respectat și pus în aplicare, atât de conducători/angajați ai unor autorități publice, cât și de comercianții din sectorul privat.

Magistratul amintește și de obligația comerciantului de a respecta legea în materie și a întreprinde, în prealabil, demersurile de informare și de obținere a avizelor/autorizațiilor legale. "Toate acestea converg, în materia PSI, spre apărarea dreptului la viață, ca valoare socială. La fel și în cazul folosirii unor produse pirotehnice/montarea unor instalații în spații aglomerate. Dacă pe ambele planuri, care ar trebui să coopereze, avem activități infracționale, generate inclusiv de raționamente financiare, nicio normă juridică corectă nu-și poate atinge scopul. Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerințele legale să fie respectate", notează judecătorul Mihai Bălănescu.

Pe de altă parte, judecătorul consideră că atitudinea unor inculpați din acest dosar de împiedicare a aflării adevărului despre ce s-a întâmplat la Colectiv denotă cinism, rea-credință și lipsă de respect față ce cei care au murit sau au fost răniți în incendiu. "În cazul unor inculpați, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de împiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credință și lipsă de respect față de lege și suferințele uriașe ale victimelor", spune magistratul.

Pe 16 decembrie 2019, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru Clubul Colectiv. Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai Clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - la câte 11 ani și 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Daniela Niță - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În același dosar, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit 9 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niță, director al firmei de artificii, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminița Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moțoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moțoc, instanța a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4014 secunde