X
X
Mai multe ştiri online:

Toate categoriile de militari vor fi foarte afectate! "Se vor trezi cu pensii mult mai mici"

Ştire online publicată Marţi, 26 Ianuarie 2016. Autor: Cosmin ZAPOROJAN
Militarii care vor ieși de acum încolo la pensie vor fi cel mai grav afectați de noile modificări aduse de Guvernul Cioloș Legii pensiilor militare. Acesta este semnalul de alarmă pe care au vrut să îl tragă zilele trecute cadrele militare în rezervă, care au organizat un miting în Capitală.

De la Constanța au participat aproximativ 100 de cadre militare, care au mers la protest pentru "a-și apăra drepturile".

Col. (r) Remus Macovei, fost președinte al Sindicatului Cadre-lor Militare în Rezervă - filiala Constanța, ne-a declarat că cea mai arzătoare revendicare a manifestanților este anularea art. 40 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, articol care modifică Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Prevederea contestată nu mai permite luarea în calcul pentru pensiile militare a unor sporuri și a altor drepturi bănești, pensiile urmând să fie calculate în funcție de soldă sau salariul brut într-un interval de șase luni consecutive din ultimii cinci ani. Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând crește doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu.


CITEȘTE ȘI:   
Salariile soldaților și gradaților profesioniști, neschimbate din 2009. MApN promite noi simbrii și sporuri la pensie


"Este falsă problema că nu vor scădea pensiile militarilor. Noi nu înțelegem de ce se face discriminarea aceasta între militari și restul categoriilor, grefieri, funcționarii Parlamentului, diplomați etc. care beneficiază de o bază de calcul a pensiei de 80%. Poate cei care se află la pensie nu vor fi afectați direct, însă, cu siguranță, această lege va afecta foarte mult toate categoriile de militari activi, fără nicio excepție. Ei se vor trezi cu pensii mult mai mici pentru că un guvern tehnocrat s-a gândit să facă economie cu ei", ne-a declarat Remus Macovei.

v v v

Protestul a mai inclus și alte revendicări, printre care: Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament, până la sfârșitul acestei prime sesiuni, instituirea salariului minim pe economie să se facă prin hotărâre de Guvern, până la 1 mar-tie 2016, iar Ministerul Muncii să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincțiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

Militarii în rezervă protestatari mai cer și ca "a 13-a pensie, hotărâtă de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, să fie acordată în aprilie 2016, doar pensionarilor cu pensii al căror cuantum se situează sub valoarea salariului minim pe economie".


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.2444 secunde