Timbrul de mediu, învins în instanță. Cum se poate contesta taxa

4909
10
Timbrul de mediu, învins în instanță. Cum se poate contesta taxa - fondtimbrudemediu-1424711635.jpg

Articole de la același autor

Actul normativ care a introdus timbrul de mediu le dă mari bătăi de cap românilor. Din această cauză, tot mai mulți proprietari de autoturisme iau calea instanțelor, cerând să li se dea banii înapoi, pentru că legea are hibe. În această situație se poate vorbi despre un nou val de procese împotriva statului. Însă care este, cu adevărat, rata de câștig a unui astfel de proces?

Pe rolul diferitelor instanțe au fost înregistrate și câștigate deja zeci de procese în care s-a cerut returnarea timbrului de mediu sau evitarea plății acestuia. Multitudinea proceselor câștigate ar putea obliga Guvernul să regândească modalitatea de calcul a timbrului de mediu.

Contravine normelor UE

Din ce în ce mai multe persoane care se află într-una dintre aceste situații apelează la instanță pentru a-și recupera banii care, spun ei, contravin dreptului de proprietate și este în totală contradicție cu legislația Uniunii Europene. Cu alte cuvinte,

în multe dintre motivările instanțelor se subliniază faptul că niciun stat membru al UE nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor similare. De asemenea, niciun stat membru al UE nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze, direct sau indirect, alte sectoare de producție.

Care sunt șansele de câștig OUG nr. 9/2013 prevede că timbrul de mediu este plătit o singură dată, atunci când: un autoturism este înma-triculat pentru prima dată în România; când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului; pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate; pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situație va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Proprietarii de autoturisme care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus pot da în judecată statul pentru evitarea sau recuperarea timbrului de mediu. Aceasta înseamnă, însă, un proces anevoios și cu rată de câștig de…50%!

"Din păcate nu este o practică unitară și depinde de la județ la județ și, mai nou, de la judecător la judecător. Șansele sunt de 50-50%. Avem procese deja câștigate, însă trebuie să ne judecăm. Oamenii sunt din ce în ce mai reticenți, iar taxa de timbru s-a mărit. Cei care au plătit o sumă mare de bani au mai mult curaj, însă cei care au sume mici de bani nu prea mai vor să conteste. Clar este o problemă cu legea, dat fiind faptul că există un bun care nu poate fi folosit", explică avocatul Marius Coltuc. 

Comentează știrea

DODO
24 februarie 2015
LA NOI CA LA NIMENI

Nu comentez legea , ci o ciudatenie pe care am mai intilnit-o si in alte cazuri si care nu o pot pricepe, anume interpretarea legilor diferit cum spune si articolul.La unu-i alba si la altu neagra. Ori e lege ori recomandare ! chiar daca are hibe ,verdictele trebuie sa fie aceleasi, nu speculatii in functie de abilitatile magistratilor

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

MAVROIAN ANGHEL
24 februarie 2015
TAXA DE TIMBRU

ACUM CE TAXA MAI INVENTEAZA STATUL ROMAN?

cristi
24 februarie 2015
oferta

Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email [email protected]

florin
24 februarie 2015
taxa de timbru

Am dat si eu statul in judecata pentru aceasta taxa , dar nu stiu cum se va finaliza cu recuperarea taxei...

ionelapopescu
24 februarie 2015
sunt un angajat tipic al primariei cta

nu raspund deloc la seiszarile si mailurile cetatenilor

ioan
24 februarie 2015
taxa de timbru

Am incercat si eu sa-mi recuperez banii din taxa(atunci se numea de prima inmatriculare),insa mi s-a explicat ca au trecut 5 ani de la momentul platii si s-a prescris.Vorbesc de suma de 3100 euro. Culmea este ca,pt o amenda de 25 de lei primita in 2000 si neplatita, m-am trezit anul trecut , dupa 14 ani, cu o somatie de la primarie prin care mi se cerea sa platesc de 5 ori suma. In concluzie,pentru ce imi datoreaza mie statul,dupa 5 ani se prescrie,dar, datoria mea fata se stat ramane pe viata, ba chiar mai platesc si penalitati.

coca
26 februarie 2015
SERVICI-DOMICILIU

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ELIZA
4 aprilie 2015
OPORTUNITATE

Adu-ți aminte că toți cei care reușesc în viață au început prost și trec prin multe greutăți înainte de a reuși. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea "De la idee la bani". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 02 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Scade taxa de timbru, în 2015
Pagina a fost generata in 0.4851 secunde