Ți-ai CUMPĂRAT o MAȘINĂ în LEASING? Iată cum o poți ÎNMATRICULA mai ușor

1172
Ți-ai CUMPĂRAT o MAȘINĂ în LEASING? Iată cum o poți ÎNMATRICULA mai ușor - fondleasing-1365348000.jpg

Articole de la același autor

Un proiect de ordin, lansat în dezbatere publică de Agenția Națională de Administrare Fiscală, vine cu vești bune pentru persoanele care intenționează să-și cumpere o mașină în leasing. Practic, ANAF propune o nouă procedură de calcul a timbrului de mediu pentru autoturismele cumpărate în leasing, care va simplifica înmatricularea. 


Potrivit acestui act normativ, pentru mașinile cumpărate în leasing, pentru care se solicită calculul sumei reprezentând timbrul de mediu, organele fiscale întocmesc o singură decizie de stabilire, sumele detaliate pentru fiecare autovehicul fiind înscrise într-un centralizator. Astfel, mașinile cumpărate în leasing vor fi înmatriculate mai ușor. Mai exact, dacă se aprobă proiectul de ordin, ANAF va emite, pentru fiecare autovehicul în parte, o sumă de plată prestabilită, reprezentând timbrul de mediu. 


Ce documente trebuie să prezinți la fisc


Timbrul de mediu se calculează de organul fiscal competent. Suma de plată se calculează în euro, dar va fi plătită în lei. Timbrul de mediu se plătește într-un cont distinct, deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administrației Fondului pentru Mediu, iar dovada plății va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate. Pentru a le fi calculat timbrul de mediu, persoanele trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere prin care solicită calculul taxei, însoțită de anumite documente: cartea de identitate a vehiculului sau, în cazul în care mașina este cumpărată în leasing, în locul cărții de identitate a vehiculului trebuie prezentat un document care să conțină elementele necesare calculului timbrului, documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata taxei de către contribuabil. 


În cazul autovehiculelor rulate, cumpărate din alte state, persoana respectivă trebuie să prezinte un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora. Potrivit procedurilor, documentele trebuie prezentate în copie, dar și în original, însă cele în original vă vor fi restituite imediat după verificarea conformității și înscrierea pe copiile care rămân la organul fiscal a vizei "conform cu originalul". 


Calcularea timbrului de mediu pentru autovehicule și emiterea deciziei cu suma de plată se efectuează în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete. Pentru mașinile cumpărate în leasing, termenul este de cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete.


Reamintim că timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului, pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare / înmatriculare, pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanțe restituirea  sau înmatricularea fără plată unei taxe de poluare / de înmatriculare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3958 secunde