Ți-a dat poliția amendă sau ți-a reținut permisul? Cum poți contesta sancțiunea și cât te costă

7004
1
Ți-a dat poliția amendă sau ți-a reținut permisul? Cum poți contesta sancțiunea și cât te costă - fondcontestareamenda2-1381510032.jpg

Articole de la același autor

Dacă sunteți nemulțumiți de o amendă pe care ați primit-o de la polițistul rutier sau de faptul că v-a reținut permisul, puteți contesta sancțiunea în instanță. Atenție, însă! Polițiștii spun că în peste 80% dintre cazuri, petenții pierd procesul, iar până la urmă trebuie să se conformeze legii. Până nu demult, contestarea unei amenzi de circulație în instanță se făcea gratuit.

Acum însă, va trebui să plătiți.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiți trași pe dreapta de polițiștii de la Rutieră și să fiți amendați pentru diverse nereguli?

Procesul verbal de contravenție poate fi contestat, dacă vi se pare că polițiștii nu au procedat cum trebuie sau că temeiul este unul nefondat. Pe parcursul judecării, sancțiunile se suspendă, acesta fiind și principalul motiv pentru care constănțenii contestă în instanță.

"Numărul contestațiilor este în creștere de la an la an. Anul acesta au fost înregistrate în jur de 2.200 de contestații împotriva procesului verbal de contravenție. Din statisticile noastre reiese faptul că, anul trecut, 87% dintre contestații nu au avut câștig de cauză, județul Constanța fiind pe locul al treilea în țară. Și în 2013, procentul celor care pierd procesul este de peste 80%", precizează inspectorul George Munteanu, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanța.

Pentru ce contestă constănțenii amenzile

Multe dintre contestațiile făcute împotriva proceselor verbale de contravenție vin ca urmare a faptului că măsura principală a amenzii este însoțită de o alta, adică de suspendarea permisului, puncte de penalizare sau reținerea certificatului de înmatriculare. În mo-mentul în care depui o contestație, sancțiunile complementare sunt amânate, chiar dacă în multe cazuri conducătorii auto nu au motive sau probe în acest sens. 

"În primul rând, cetățenii contestă procesele verbale de contravenție care au ca efect și suspendarea permisului de conducere, pentru că prin simpla depunere a plângerii, petenții pot obține un certificat de grefă cu care se prezintă la Serviciul Rutier și în baza căruia i se restituie permisul de conducere pe timpul judecării. În general, petenții nu contestă realitatea faptei pe care au săvârșit-o, ci formulează plângerea pentru obținerea permisului de conducere. Pe locul al doilea se află contestațiile prin care se aplică sancțiuni contravenționale pentru neacordare de prioritate auto sau pietoni și pentru depășirea vitezei. Motivul invocat de conducătorii auto care contestă procesul verbal întocmit cu ocazia depășirii vitezei este faptul că la fața locului nu poți viziona înregistrarea efectuată de aparatul radar. Aceștia văd ca un bun prilej solicitarea în instanță a înregistrărilor. Pe locul al treilea se află contestațiile pentru nepurtarea centurii de siguranță. Conducătorii auto mizează pe aducerea, în instanță, a unui martor care să susțină, în mod neadevărat, că acesta purta centura la momentul sancționării", afirmă polițistul.

20 de lei, timbru judiciar

Dacă până recent, plângerea pe care o formulați împotriva procesului verbal de contravenție era gratuită, iată că, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, această procedură se taxează cu 20 de lei. Taxa este una fixă și nu depinde de tipul contravenției. Aceeași taxă se percepe și în cazul formulării unei căi de atac împotriva hotărârii judecătorești.

"În materie contravențională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate se taxează cu 20 de lei, potrivit OUG 80/2013", precizează avocatul constănțean Florin Bobeși.

Cum se contestă amenda

Pentru sesizarea instanței nu este nevoie de prezența dumneavoastră, puteți să trimiteți plângerea prin poștă, cu confirmare de primire. Plângerea se adresează Judecătoriei pe raza căreia a fost săvârșită fapta. Termenul de atacare a amenzii este de 15 zile de la data la care ați luat cunoștință de conținutul procesului verbal. Dosarul prin care contestați amenda trebuie să conțină copia de pe actul de identitate și de pe amendă, taxa prin care se atestă că ai plătit 20 de lei, plângerea împotriva procesului verbal și un memoriu împotriva polițistului, dacă este cazul. Toate documentele trebuie prezentate în câte două exemplare. 

Comentează știrea

Dan
12 octombrie 2013
Un memoriu împotriva polițistului

Dragi cititori nu luați în seamă sfatul de a depune un "memoriu" împotriva polițistului care v-a sancționat, odată cu depunerea plângerii contravenționale. Nu are nicio legătură cu obiectul cauzei și anume contestarea procesului verbal de contravenție. Aceste sfaturi "mărețe" provin de la habarniști care au terminat facultatea la apelul bocancilor, cum este și cazul acestui "avocat". În goana de a găsi "mușterii" domnia sa "a uitat" să precizeze și faptul că dacă pierdeți procesul în instanță, veți plăti bineînțeles onorariul avocatului dar și cheltuieli de judecată. Recomand redactorilor puțin profesionalism atunci când cer sfaturi juridice.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1455 secunde