TENSIUNI la COTE MAXIME în Irak. Ce se întâmplă cu militarii români. Se așteaptă REACȚII violente

47485
TENSIUNI la COTE MAXIME în Irak. Ce se întâmplă cu militarii români. Se așteaptă REACȚII violente - militari-1578245339.jpg

Articole recomandate

Parlamentul irakian a votat, în urmă cu puțin timp, o rezoluție prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenței trupelor străine în Irak și să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanță teritoriul, apele și spațiul aerian ale Irakului, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Rezoluția solicită guvernului "să revoce cererea de asistență din partea coaliției împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operațiunilor militare în Irak și obținerii victoriei". "Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine în Irak și să le interzică folosirea teritoriului, spațiului aerian și apelor, indiferent de motiv", se mai menționează în text.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluțiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunțat el însuși, într-un discurs susținut în fața parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din țara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis, vineri, la Bagdad, generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre "trupele străine", fără să le menționeze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înțeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

XXX

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani reprezintă o "nouă etapă" pentru Orientul Mijlociu, a estimat, astăzi, liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, care a susținut că armata americană este cea care "va plăti prețul" pentru acest asasinat, consemnează agențiile AFP și DPA.

"Pedeapsa justă, prezența americană în regiune. Bazele militare americane, navele americane, fiecare ofițer și soldat în regiune", a spus Nasrallah într-o intervenție televizată. El a cerut să nu fie atacați cetățenii americani civili, întrucât "bătălia, confruntarea, pedeapsa justă este pentru cei care au executat operațiunea și armata americană este cea care a înfăptuit crima și asasinatul" generalului Soleimani și a lui Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliție de forțe paramilitare irakiene dominată de facțiuni pro-iraniene.

"Atunci când sicriele cu soldați și ofițeri americani vor începe să sosească în SUA, Trump și administrația sa vor înțelege că au început să piardă regiunea", mai susține Nasrallah.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3761 secunde