Tensiuni între polițiștii locali și cei naționali. "Se caută vinovații acolo unde nu este cazul!"

1496
Tensiuni între polițiștii locali și cei naționali.

Articole de la același autor

În plină stare de urgență, disensiunile dintre Poliția Națională și Poliția Locală ies din nou la iveală. De data aceasta, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este cel care subliniază nevoia unei reforme a Poliției, astfel încât să nu se mai facă confuzii între cele două structuri. Ba mai mult, acesta a acuzat polițiștii locali că ar fi comis mai multe abuzuri.

"Disputele" dintre Poliția Națională și Poliția Locală sunt vechi. Pe de o parte, polițiștii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne îi acuză pe cei din structura mai tânără, subordonați administrațiilor publice locale că sunt, de fapt, doar niște gardieni, care îmbracă uniforme similare polițiștilor, fără a avea pregătirea profesională necesară, dar sunt mai bine plătiți. De partea cealaltă, polițiștii locali au susținut în repetate rânduri că, în ceea ce privește ordinea publică, au ajuns să le facă munca polițiștilor naționali!

Discuțiile și acuzațiile au reapărut în spațiul public, în ultimele zile, în contextul în care, la puțin timp de la decretarea stării de urgență, structurile de Poliție Locală au fost preluate, administrativ de Poliția Națională. Motivul: să se asigure patrule suficiente pe străzi și coordonate dintr-un singur punct. Dar au apărut deja disensiunile. La nivelul Constanței, cel mai bun exemplu a avut loc la începutul lunii aprilie, când un polițist de la Locală a fost amendat cu 5000 de lei de un polițist de la Rutieră: refuzase să se legitimeze, pentru întocmirea procesului verbal, după ce a tras o mașină pe dreapta și a solicitat echipaj de la Rutieră pentru continuarea cercetărilor.

Ministrul Marcel Vela a punctat, în sfârșitul de săptămână care a trecut, faptul că între cele două instituții se fac confuzii, drept pentru care este nevoie de analize și redenumiri.

"În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția Locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția Națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local", a spus ministrul.

Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului Meridian atrag atenția că "ministrul caută vinovați acolo unde nu este cazul", mai ales că același oficial a mai acuzat polițiștii locali de abuzuri.

"În ceea ce privește polițiștii locali, poate ministrul nu știe dar aceștia după angajare sunt obligați să urmeze și să absolve un curs de formare de mai multe luni de zile, în cadrul instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea în cadrul acțiunilor derulate în această perioadă au participat din partea Poliției Locale numai oameni având experiență de mai mulți ani în activitatea de ordine publică și circulație rutieră", a afirmat președintele sindicatului, Voinea Negoiță.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3442 secunde