"Surprize" pentru polițiști și militari. Pensii diminuate cu 25% și salarii mărite cu 80 lei

27888
10
Guvernul României a anunțat, vineri, creșteri salariale pentru polițiștii și personalul civil din Minsiterul Afacerilor Interne. Adică, polițiștii vor beneficia de o creștere de 10% a salariului, în timp ce civilii din MAI vor avea o creștere mai mare, de 15%. Totodată, pensiile vor fi plafonate la venitul net începând din luna septembrie, iar sindicaliștii spun că asta înseamnă o diminuare cu aproape un sfert a pensiei. În timp ce îi îndrumau pe subalterni să rămână în sistem și să nu se pensioneze, șefii acestora au avut grijă să profite de oportunitate și să se pensioneze cu venituri considerabile. 


"Le este frică de procurori și judecători că-i închid, pe polițiști îi urăsc"


Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a pus măririle salariale diferite din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pe seama eliminării unor discrepanțe intervenite în salarizarea dintre militari și funcționarii publici cu statut special. În replică, șeful sindicatului cu cea mai mare reprezentativitate din Poliție anunță mișcări de stradă, fiind de părere că polițiștii sunt urâți de politicieni. 


"Sigur ne vor scoate în stradă. Undeva în septembrie sau octombrie eu preconizez că vom avea mișcări de stradă. Ne-au mazilit la legea pensiilor, deși doar în cazul nostru au acționat discreționar. De procurori le este frică pentru că-i rețin, de judecători că le dă cu executare, polițiștii n-au ce să le facă. Oamenii ăștia ne urăsc și chiar nu înțeleg de ce. Legea pensiilor au plafonat-o și vor încerca o reajustare. Ordonanța s-a adoptat, se plafonează la venitul net și asta înseamnă că pensiile vor fi diminuate cu 20-25 %", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. 


Pensii reduse cu până la 500 lei


Potrivit unui alt lider sindical, Cosmin Andreica, din 2015 și până în prezent a existat un grup organizat care avea acces la influența politică necesară să modifice anumite prevederi legale, în așa fel încât să-și asigure viitorul de pensionari. Mai exact, în timp ce șefii din sistem ies cu pensii extrem de mari, cei care muncesc în teren vor "beneficia" de pensii reduse cu până la 500 lei. 


"După ce au ieșit toți șefii din sistem, acum vin și modifică modul de calcul. Problema este că acest mod de calcul este devastator pentru agenții de poliție și pentru polițiștii cu funcție de execuție, pentru că vor fi pensii mai mici cu 400-500 lei. Asta în timp ce ceilalți au ieșit la pensie cu sume de 20.000-25.000 lei. Practic ei și-au asigurat viitorul într-un mod parșiv și ipocrit", ne-a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


"80% din șefii Poliției de Frontieră au ieșit la pensie"


În ultimele luni, în frunte cu ministrul Afacerilor Interne, se dădeau asigurări că nimic nu se va schimba și că nimeni nu ar trebui să iasă la pensie. Doar că, în tot acest timp cei care s-au pensionat au fost chiar șefii care asigurau subalternii că totul va fi bine. În opinia lui Cosmin Andreica, acest lucru a generat frustrare și nemulțumire în rândul polițiștilor, fiind de părere că dacă 30% din oamenii legii ar ieși să protesteze, lucrurile ar sta cu totul altfel. 


"Este ipocrit să-i spui subalternului să nu iasă la pensie, pentru că sistemul are nevoie de el, dar în schimb șeful iese la pensie. Cel puțin, la Poliția de Frontieră au ieșit 80% din șefii din IGPF. Întreaga conducere este decimată de pensionări, vorbesc de toți directorii de la toate direcțiile. Cred că de săptămâna viitoare va începe jihadul, pentru că întotdeauna în mediul acesta au existat incertitudini și nimeni nu vrea să rămână pe ultima sută de metri, să nu poată să-și înregistreze dosarul. Vom avea de câștigat doar în momentul în care vor înțelege oamenii că dacă vor ieși în stradă, chiar și 30 % din numărul total de polițiști aflați în activitate, lucrurile ar sta cu totul altfel", mai spune Andreica. 


Comentează știrea

ghinea
5 august 2017
fara pensii speciale

Fara pensii speciale. O singura lege a pensiilor care se aplica tuturor.

Cineva
5 august 2017
Fara pensii speciale

Nimeni nu tb sa aiba pensie speciala.Dupa contributivitate

mihai
5 august 2017
alt mod de calcul la pensii

mai terminati cu principiul contributivitatii ,adevarata contributie la pensie a aparut in 2001 deci sunt abia 16 ani decand se platesc cotributii de 39% ptr pensie, cei care spun ca au contribuit 30-40 ani mint cu nerusinare ,sa scoata asistatii sociali ,cei cu indemnizatii ,rente etc din fondul sistemul de pensii, deficitul apare din cauza asistatilor sociali si a celorlati ce primesc indemnizatii pentru nemunca dar voteaza cu PSD De ce nu se separa fondurile??Fond de pensii si fondul de ajutor social???Poate asa vad si pensionarii adevarati cum sunt furati si manipulati ca nu sunt bani

Cineva
5 august 2017
Acelasi

Nu vrem pensii speciale ptr nimeni.

xcxcxc
6 august 2017
foarte bine

Ar trebui sa ne plateasca politaii astia ca au job. Da-i incolo de corupti si lepre! Nu merita niciun ban in plus!

Mine
6 august 2017
Pensie

De ce pensii speciale?ce fac ei atat de special in timpul serviciului?au oprit infractorii sunt in trafic si opresc teribilistii verifica taximetristii analfabeti ?ca stau la umbra si sparg seminte asta este stiut..sa contribuie si apoi sa ceara

Pensie
6 august 2017
Pensie

MAI si MApN au casa de pensie sectoriala...nu are treaba cu casa de pensie civila. Noi platim noi luam. Sa munciti voi sa vedeti cum este, e usor sa comentezi de pe margine fara sa sti cum sta treaba. In toata tara au crescut salariile numai la MAI si MApN au dat foarte putin si au taiat din pensii. Primariile au triplat salariile. Un primar ce face ca sa merite 6000 lei, un presedinte de consiliu judetean ce face ca sa merite 12000 lei salariu?

aaaaa
6 august 2017
pensii ,,speciale,,

Armata Romana nu beneficiaza de pensii SPECIALE. Militarii au PENSII MILITARE DE STAT.

Răspuns la: Acelasi
Adăugat de : Cineva, 5 august 2017
Nu vrem pensii speciale ptr nimeni.
Lucian
7 august 2017
pensii

Si la urma urmei , de ce MAI SI MApN nu contribuie la fondul de pensii ????? Probabil ca au chipiu !!! Vor pensii ,,,,10, sa contribue si ei la fondul de pensii , au salarii, au uniforme , au solde , au tot felul de sporuri ( pana si spor pt. hrana ) locuinte de la stat , ce dracului nu le mai ajunge ???

okila
25 septembrie 2017
pensii

o lege pentru toti dupa contribuitivitate

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4385 secunde