Supărările se adună în rândul polițiștilor. Se pregătesc de proteste!

266
Supărările se adună în rândul polițiștilor. Se pregătesc de proteste! - fondprotestpolitisti-1582922702.jpg

Articole de la același autor

Revolta mocnește în rândul polițiștilor. Din ce în ce mai multe decizii luate de mai marii țării îi afectează negativ: fie le sunt refuzate niște drepturi salariale, fie sunt vizați de incompatibilități, fie valoarea sumei decontate pentru chirie nu a mai fost actualizată de ani buni. Toate acestea, în timp ce sunt nevoiți să lucreze în condiții parcă din ce în ce mai grele, în clădiri ce nu au mai fost reabilitate. Drept pentru care, intenția lor este să declanșeze, în perioada următoare, forme de protest.


Lista supărărilor din rândul polițiștilor este una lungă și, cum era de așteptat, cele mai multe dintre ele vizează partea financiară. "În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Interne a sfidat revendicările noastre legitime", punctează reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. 


Una dintre nemulțumirile aflate în capul listei este în legătură cu refuzul responsabililor de a acorda o parte din drepturile salariale. "Conform Deciziei CCR 794/2016 și deciziei ÎCCJ 51/2019, care prevăd, în esență, că personalul plătit din fonduri publice, ce beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, aferent unui program normal al timpului de muncă, mai mic decât cel stabilit în plată la nivel maxim pentru fiecare funcție, grad, gradație, vechime etc va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază de încadrare, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Pentru a trage de timp a fost inițiat un proiect de act normativ, prin care nu vor acorda în integralitate drepturile salariale cuvenite", arată sindicaliștii. 


O decizie a guvernanților care îi supără pe polițiști vizează promovarea OUG 20/2020 ce îi privește pe polițiștii judiciari. "Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior". Aceasta contravine art. 115 din Constituția României și creează o situație discriminatorie între organele de cercetare penală ale poliției judiciare și restul polițiștilor, sub aspectul incompatibilităților suplimentare prevăzute pentru aceasta categorie de polițiști, față de cele reglementate în art. 45 din Legea 360/2002", au mai arătat reprezentanții SNPPC.


Un alt motiv de indignare este și intenția guvernanților de a modifica drepturile bănești acordate pentru detașări și deplasările în interes de serviciu. 


Bani mai puțini pentru misiunile din alte localități 


"A fost inițiat un proiect MAI prin care se vrea să se adauge la lege, în speță la HG 714/2018 privind drepturile pentru delegare, detașare și deplasare în interesul serviciului. În prezent, reglementarea ia în calcul distanța de la centrul localității de domiciliu la centrul localității unde este efectuată misiunea, în calcularea sumelor alocate pentru deplasări. Se dorește însă să se ia ca referință distanța dintre limitele administrativ teritoriale ale localităților, în condițiile în care sunt foarte multe cazuri în care acestea au limite extravilane foarte apropiate sau sunt chiar lipite. În concret: dacă proiectul MAI va fi pus în aplicare, polițiștii, dar și toți angajații MAI care vor fi implicați în misiuni, cu ocazia alegerilor din acest an etc., nu vor primi drepturile cuvenite pentru transport. De exemplu: cazul celor din comunele aflate în vecinătatea imediată a municipiilor reședință de județ, cu limite extravilane lipite; pentru deplasare la o secție de votare situată în localitatea învecinată, aflată în limita diametral opusă domiciliului, un polițist va parcurge cele două localități, de la o extremă la cealaltă, pe cheltuiala sa, deoarece MAI va considera că între cele două localități nu există nicio distanță", au atras atenția sindicaliștii. 


Totodată, pe lista supărărilor este și faptul că "o parte însemnată dintre mijloacele de protecție fizică a polițiștilor, mijloacele de intervenție și dintre sediile posturilor rurale rural sunt neconforme cu standardele  de sănătate /securitate în muncă, uzate fizic/moral sau insuficiente". 


În consecință, polițiștii sunt deciși să treacă la protest, fie că este vorba despre mitinguri de amploare sau de proteste la locurile de muncă, cu banderole la mână. În perioada următoare, sindicaliștii urmează să decidă în ce mod vor protesta, pentru a le fi auzite doleanțele. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5287 secunde