Supărările mocnesc în rândul grefierilor. "Protestele nu au rezolvat nimic!"

380
Supărările mocnesc în rândul grefierilor.

Articole de la același autor

În rândul grefierilor, nemulțumirile se acumulează. Oamenii sunt supărați că după protestele de la începutul lui 2020 nu s-a schimbat nimic, deși au primit numeroase promisiuni. Ba mai mult, pe lângă faptul că nu s-a găsit nicio rezolvare la problemele pe care le semnalează, sindicaliștii din rândul grefierilor reclamă că alegerile locale din această toamnă le aduc un volum mai mare de muncă.

De mai bine de un deceniu, grefierii din cadrul instanțelor de judecată reclamă o serie de probleme în justiție, care se tot agravează: volum mare de muncă, salarii plafonate de trei ani, ore nepontate și neplătite, condiții de muncă inumane, deficit de personal, sedii improprii, schimbări legislative fără consultarea sindicatelor etc. Toate aceste supărări, dar și "amenințarea" că pensiile de serviciu (considerate de mulți drept pensii speciale) ar putea fi plafonate au stat la baza unei serii de proteste care au avut loc la începutul lui 2020. La vremea respectivă, grefierilor li s-au promis schimbări legislative și măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Degeaba, susțin liderii Sindicatului Național al Grefei Judiciare "Dicasterial". Nu s-a schimbat nimic.

"Toate problemele sunt expresia unui minister care tolerează injustiția din justiție. Iar Ministerul Justiției este un asemenea exemplu. De mai bine de zece ani, categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete se confruntă cu o serie de probleme legate de volumul de muncă, muncă la negru nepontată și neplătită, salarizare, condiții de muncă inumane, subfinanțare cronică din punctul de vedere al resurselor umane, deficit grav de personal, schimbări legislative fără consultarea sindicatelor, iar până în prezent nu a fost adoptată nicio măsură menită să ducă la rezolvări", au punctat sindicaliștii.

Vin alegerile, mai multă muncă neplătită pentru grefieri

După proteste, a fost realizat un proiect de lege pentru modificarea actualei forme a statutului grefierilor. Acesta a fost adoptat de Senat, deși cu modificări neagreate de sindicaliști. La sfârșitul lui iulie, a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar a fost retras fără nicio explicație, acuză sindicaliștii. În august, a fost repus pe ordinea de zi, dar parlamentarii s-au abținut de la vot, astfel că proiectul nu a trecut. În aceste condiții, atrag atenția sindicaliștii, problemele rămân fără soluționare…

Ba mai mult, atrag atenția reprezentanții grefierilor, la alegerile locale care se apropie, volumul de muncă va crește considerabil.

"Acum a venit și rândul alegerilor locale, când grefierii asigură permanența la instanțele judecătorești, bineînțeles fără pontarea orelor suplimentare. De foarte multe ori am acuzat că pontajele lunare de prezență la locul de muncă în cadrul autorității judecătorești sunt întocmite în mod nelegal, încălcându-se flagrant prevederile din Codul Muncii. Și nu interesează pe nimeni: nici autoritățile competente ale statutului - inspectoratele teritoriale de muncă ce ar trebui să se sesizeze din oficiu pentru a scoate la suprafață munca la negru, nici pe cei din Ministerul Justiției.

Având în vedere că pentru alegerile locale 2020 s-au modificat criteriile pentru conducerea birourilor electorale de circumscripție, fiind necesară o vechime de minim cinci ani în exercitarea studiilor superioare juridice, Corpul Experților Electorali din cadrul AEP a fost pus în imposibilitatea să nu aibă suficienți juriști profesioniști pentru a conduce aceste birouri electorale, astfel că grefierii suplinesc aceste lipsuri", au mai arătat reprezentanții Sindicatului Național "Dicasterial". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3649 secunde