"Suntem cu piciorul în groapă! Vor fi funeraliile Poliției!"

1343

Articole de la același autor

Deficitul de personal este o problemă majoră a Poliției, care se tot agravează în ultimii ani. Tinerii nu mai vor să îmbrace uniforma de polițist, iar oamenii legii cu decenii de experiență aleg să se retragă, la pensie. Iar situația devine alarmantă, căci anul acesta numărul celor care au ieșit la pensie s-a triplat față de 2018!

În aceste condiții, atrag atenția sindicaliștii, intenția cea mai recentă a Ministerului Afacerilor de Interne, de a "tăia" din organigramă posturile vacante nu este de ajutor.

Anul 2020 reprezintă o grea încercare pentru polițiști, dar și pentru instituția a căror angajați sunt. Pe de o parte, pe lângă toate neajunsurile cu care se confruntă de prea mulți ani, anul acesta a venit cu o nouă provocare, pandemia de coronavirus, iar modul cum a fost gestionată situația a dus la noi nemulțumiri. Nevoiți să lucreze în condiții improprii, în sedii insalubre, care arată de parcă nu au fost renovate niciodată, cu dotări minime și cu o "salarizare neconformă cu riscurile la care sunt supuși", după cum subliniază sindicaliștii din sistem, anul acesta polițiștii au avut noi motive de nemulțumire, reclamând în mod repetat că au fost trimiși în stradă, în prima linie în lupta cu noul coronavirus, fără a avea protecția necesară. În aceste condiții, previziunile sindicaliștilor de la început de an se adeveresc: numărul celor care au ales să treacă în rezervă, la limită de vârstă, s-a triplat față de anii trecuți. Potrivit lui Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, în primele șase luni din 2020, la nivel național au ieșit la pensie aproape 2.200 de polițiști, triplu față de 2018, când s-au pensionat aproape 800 de polițiști.

Zeci de polițiști constănțeni au trecut în rezervă în 2020

Previziunile se adeveresc și la nivelul Constanței. Potrivit evidențelor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în primele șase luni din 2020 au ieșit la pensie 55 de polițiști. Sindicaliștii au prevăzut această trecere în rezervă masivă, încă de la începutul anului, și trăgeau un semnal de alarmă în acest sens. Iar situația se va agrava, spun surse din structura polițienească.

"Vor mai ieși și alți colegi la pensie, până la sfârșitul anului, pentru că situația este din ce în ce mai incertă. Sunt în continuare disfuncționalități la judiciar, oamenii sunt din ce în ce mai puțini, nu mai are cine să lucreze dosarele penale. Tinerii nu vin din urmă, iar puținii care vin, nu are cine să-i instruiască. Sunt zone, în special în rural, unde au rămas foarte puțini oameni și au un volum foarte mare de muncă. Mai nou se vorbește despre înființarea Poliției Animalelor și structură specială pentru siguranța în școli, dar noi nu avem polițiști la țară, nu avem suficienți oameni în stradă!", ne-au spus voci din rândul sindicaliștilor constănțeni.

În prezent, deficitul la nivelul IPJ Constanța este în jur de 17%, dar este posibil să mai crească până la sfârșitul anului.

O nouă găselniță: posturile neocupate, radiate!

Pe fondul acestei reduceri masive a numărului polițiștilor, în urmă cu câteva zile, mai marii de la Inspectoratul General al Poliției Române au transmis adrese în teritoriu, prin care cereau situația posturilor vacante, care urmează să fie… radiate! "Vă rugăm să ne comunicați toate posturile vacante la data de 2.09.2020, existente la nivelul unității, care pot fi radiate fără să conducă la desființarea structurii în care sunt prevăzute (…). În această categorie vor fi avute în vedere inclusiv cele aflate în prezent în procedură de ocupare prin modificarea raporturilor de serviciu prin mutare, nefinalizată prin emiterea unui act administrativ până la data de 2.09.2020. Situația actuală și evoluția socială obligă adaptarea continuă a M.A.I. la nevoile societății, impunându-se realizarea unei analize la nivelul conducerii ministerului, în vederea stabilirii priorităților instituționale", se arată în adresa trimisă inspectoratelor județene.

"Evident că aceste posturi le sunt necesare pentru Poliția Animalelor și cea pentru siguranța școlilor. Exact cum spuneam: nu venim cu nimic nou, ci doar luăm dintr-o parte să punem în alta și ne facem că nu vedem cât se mai adâncește groapa în care suntem", a subliniat Cosmin Andreica, adăugând că aceasta nu este o reorganizarea, ci "funeraliile structurilor M.A.I.", aflate în nevoie disperată de personal. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4395 secunde