Suflete nevinovate ucise de flăcări. „Cei mici sunt mai vulnerabili”

283
Suflete nevinovate ucise de flăcări. „Cei mici sunt mai vulnerabili” - fondcopiimortiincendiibalcescu-1603357581.jpg

Articole de la același autor

Semnal de alarmă tras de pompieri: în ultimii opt ani, în țara noastră, 370 de copii au fost victime ale incendiilor izbucnite în locuințe. Dintre aceștia, 102 și-au pierdut viața! „Îți pasă de copilul tău? Nu-l lăsa nesupravegheat și, în niciun caz, în preajma focului sau a mijloacelor de încălzire!”, este mesajul transmis de salvatorii în roșu.

În majoritatea cazurilor, când sunt întrebați care au fost misiunile cele mai dificile la care au intervenit, pompierii răspund: „Atunci când victime sunt copii”. Deși instruiți încă de pe băncile școlii să se detașeze emoțional de suferințele lăsate în urmă de incendii, înecuri sau alte evenimente tragice la care sunt chemați, în echipamentele roșii de salvatori sunt oameni.

Într-un semnal de alarmă lansat la nivel național, militarii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au prezentat date statistice îngrijorătoare privind incidența situațiilor de urgență în rândul copiilor cu vârste între 0 și 14 ani, petrecute în incendii la locuințe, în ultimii opt ani (1.01.2012 – 31.07.2020). „În perioada analizată, 370 de copii au fost victime ale incendiilor din locuințe, iar 102 dintre aceștia și-au pierdut viața. Din totalul celor care și-au pierdut viața, 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban. Un aspect extrem de important care trebuie adus în atenția publică este faptul că 75% din numărul copiilor decedați au fost lipsiți de supravegherea adulților, la momentul producerii incendiilor. Acest aspect trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care îi au în grijă pe cei mici, să îndemne la responsabilitate”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Principalele cauze ale incendiilor în care au murit copii sunt exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire. Totodată, datele statistice arată că cele mai multe decese în rândul copiilor au avut loc în sezonul rece, din noiembrie până în martie, iar ianuarie este luna în care au loc peste un sfert din incidentele tragice.

Trei păpușele răpuse de incendiu, în spatele ușii legate cu sârmă…

Sfârșituri greu de imaginat a unor copilași, în incendii, au avut loc în ultimii ani și în județul Constanța. Unul dintre cele mai dramatice cazuri a avut loc în ianuarie 2013, în localitatea Nicolae Bălcescu. Andreea, Diana și Carmen, trei surori cu vârste între doi și cinci ani, au murit intoxicate cu monoxid de carbon, după ce patul în care dormeau a ars mocnit. O scânteie a sărit din soba de teracotă, care se afla la aproximativ un metru distanță, dar nu avea ușită. Trei păpușele, cum le descriau vecinii îndurerați, care nu au avut nicio șansă. Părinții, oameni sărmani, erau în spatele casei, să adune lemne. Camera în care erau copilele era legată cu o bucată de sârmă, ca formă de asigurare ca fetițele să nu iasă, căci locuința era la șoseaua principală din comună.

O altă tragedie a avut loc, în decembrie 2019, într-o locuință sărăcăcioasă din Cogealac. La primele ore ale dimineții, mama a făcut focul în sobă, după care a plecat la o vecină, să ceară o pâine, lăsând acasă trei copii: unul de patru ani, unul de doi ani și un bebeluș de opt luni. O scânteie a sărit din sobă, pe niște materiale inflamabile din apropiere, care s-au aprins imediat. Copiii mai mari au reușit să iasă singuri din casă, dar bebelușul nu a mai avut nicio șansă. Casa era deja cuprinsă de flăcări, când s-a întors mama, care a încercat să intre în foc pentru a-l salva.

Anul acesta, în luna mai, o fetiță de patru ani a murit în Cuza Vodă, într-un incendiu izbucnit după explozia unei butelii. Copila dormea pe o canapea, în momentul în care a explodat butelia, a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului și intoxicație cu fum. Deși transportată de urgență la București, nu a mai putut fi salvată.

„FOC – Flăcările Omoară Copii”

Pompierii au derulat, de-a lungul timpului, campanii ample de informare cu mesajul „FOC – Flăcările Omoară Copii”, în scopul conștientizării populației privind importanța curățării coșurilor de fum și împotriva improvizațiilor la instalațiile electrice și de gaze naturale.

„Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului”, au arătat pompierii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Ianuarie 2020
Stire din Eveniment : NOAPTE DE FOC în județul Constanța!
Joi, 10 Septembrie 2020
Stire din Economie : Incendii pe mările lumii
Pagina a fost generata in 0.8698 secunde