SUA a aprobat vânzarea unui sistem de rachete antinavă pentru Forțele Navale Române

126
SUA a aprobat vânzarea unui sistem de rachete antinavă pentru Forțele Navale Române - fondrachetaantinava1sursadefpost-1603197801.jpg

Articole de la același autor

România intenționează să doteze Forțele Navale cu un Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) modern. Sistemul ar urma să fie achiziționat din Statele Unite ale Americii, după ce guvernele României și SUA se vor pune de acord cu privire la acest proiect.

Pentru îndeplinirea misiunilor la standarde europene, Forțele Navale au nevoie de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care urmează să intre în dotarea forțelor navale și cu cele din dotarea altor state membre NATO. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, parametrii SIML „trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii”.

„În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă complet operațional, modern, testat și livrat către forțe armate din state NATO (Polonia), și care se pliază cel mai bine pe cerințele operaționale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale căror forțe armate au în dotare racheta NSM (dar nu și sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii și Malaezia”, au mai arătat reprezentanții M.Ap.N.

Achiziția Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă face parte din cele cinci programe de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României pentru care Parlamentul a transmis, în anul 2020, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Urmează negocieri de natură tehnică

România a transmis o solicitare către Departamentul de Stat al SUA exprimându-și intenția de a achiziționa respectivul sistem, iar într-o primă etapă, solicitarea a fost aprobată și transmisă Congresului SUA, conform procedurilor americane.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută finalizarea, de către Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă – SIML și notificării, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane”, au arătat reprezentanții M.Ap.N..

Pasul următor este realizarea unui proiect de lege, care va fi supus atenției Parlamentului României, prin care se va propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare SIML.

„Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), așa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane euro, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție, așa cum va fi stabilită prin lege de Parlament. Procedura specifică anterioară de achiziție pentru SIML a fost anulată de autoritatea contractantă ca urmare a faptului că singurul operator economic care a depus o ofertă în cadrul procedurii specifice reglementată de HG 630/2018 nu a mai dorit continuarea negocierilor din cadrul etapei a-II-a.

Față de procedura anterioară, în proiectul actual configurația sistemului a crescut atât în complexitate, cât și în numărul de instalații mobile de lansare și în numărul de muniții care vor fi achiziționate.

După aprobarea Congresului SUA și a Parlamentului României urmează a fi purtate discuții și negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și modul de punere în practică, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016”, se arată în comunicatul M.Ap.N..

Beneficiile achiziționării acestui sistem de rachete antinavă

Cât privește urmările achiziționării acestui sistem, Armata enumeră o serie de beneficii: „Pe lângă înființarea unor locuri de muncă înalt calificate, realizarea unei infuzii de capital în economia românească, și dezvoltarea unei facilități de nivel tehnologic de ultimă generație în industria națională de apărare, această cerință răspunde și unui interes național de securitate, astfel încât în situații de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național pentru efectuarea lucrărilor de reparații sau mentenanță”.

Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a Armatei SUA (acces la proceduri de instruire inclusiv cele clasificate); accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a guvernului SUA); interoperabilitatea în cadrul Alianței Nord-Atlantice; furnizarea echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML (acestea vor permite accesul la comunicații de voce și date, în mod criptat bazat pe tehnologii proprietate a Guvernului SUA).Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6444 secunde