Știți ce trebuie să faceți în caz de inundații? Recomandări de la ISU Dobrogea!

145
Știți ce trebuie să faceți în caz de inundații? Recomandări de la ISU Dobrogea! - recomandariinundatii-1570045372.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că meteorologii anunță pentru perioada următoare precipitații considerabile, care ar putea duce la potențiale inundații, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" aduc în atenția constănțenilor câteva sfaturi utile. În primul rând, pompierii atrag atenția cetățenilor să nu ignore avertizările transmise de autorități, mai ales că viiturile care au loc noaptea pot face multe victime. "Participați la ridicarea digurilor din saci de nisip, curățați rigolele, șanțurile, podețele din dreptul locuințelor", au arătat militarii. Totodată, dacă autoritățile recomandă evacuarea zonelor vizate de inundații, se impune respectarea acestor indicații. "Dacă nu ați reușit să plecați la timp din casă, urcați-vă pe acoperiș sau în pod și așteptați să fiți salvat. În cazul în care sunteți surprins în afara locuinței, pe stradă, în școli, parcuri sau magazine, este necesar să vă îndreptați spre locurile de refugiu sau care oferă protecție", au mai precizat reprezentanții ISU Dobrogea. 
Animalele trebuie puse la adăpost, iar aparatele electrice trebuie deconectate. 


"În cazul în care autoritățile dispun evacuarea, respectați regulile: respectați ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi; înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideți ferestrele; scoateți animalele din gospodărie și dirijați-le către locurile care oferă protecție; la părăsirea locuinței luați documentele personale și o rezervă de alimente, apă, un mijloc de iluminat și îmbrăcăminte adecvată anotimpului; după sosirea la locurile de evacuare, comportați-vă cu calm, ocupați locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite și recomandările autorităților", au atras atenția militarii pentru cazurile de evacuări. 


La întoarcerea acasă, în zona inundată, nu se intră în locuință dacă aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră, nu trebuie atinse firele electrice, iar apa se consumă numai după ce a fost fiartă. La fel, alimentele trebuie întâi curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare. De asemenea, dacă sunt necesare, vor fi realizate lucrări de înlăturare a urmărilor inundațiilor, curățirea locuinței și a mobilierului, dezinfectarea încăperilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4214 secunde