Statutul Polițistului va fi modificat. "Sunt doar cârpeli!"

1975
Statutul Polițistului  va fi modificat.

Articole de la același autor

Refuzurile repetate de a modifica Statutul Polițistului, în ciuda tuturor semnalelor date în ultimii ani, au condus Ministerul Afacerilor Interne în pragul unei crize. Nu mai puțin de opt articole au fost declarate neconstituționale de CCR, ultima decizie fiind emisă la începutul lunii mai. Astfel, MAI și-a reamintit că trebuie să scoată de la naftalină statutul, așa cum a mai făcut-o și în trecut.

Sindicaliștii din Poliție afirmă că până acum au fost făcute doar "cârpeli" și că modificările cerute de ei încă se lasă așteptate.

"Sunt doar cârpeli, nu sunt în stare să dea drumul la o lege. Toți miniștrii care s-au perindat în ultimii 10 ani au promis că schimbă statutul și că vor face unul modern. N-au făcut absolut nimic. Noi nu mai știm nimic, e o tăcere stranie și pare că au alte preocupări. Ei nu au o viziune de ansamblu și încearcă să repare într-un loc, dar strică în alte trei locuri", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Începând cu luna septembrie a anului trecut, au fost constituite grupuri de lucru pentru schimbarea Statutului Polițistului și, tot de atunci, MAI a ignorat punerea în dezbatere publică. Mai mult, ministerul a ieșit acum cu un proiect aproape total schimbat față de cel dezbătut alături de sindicate, la sfârșitul anului 2017, precizând că "dacă anumite prevederi nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecție în vederea organizării concursurilor".

Efectele deciziei Curții Constituționale se vor răsfrânge asupra viitorilor elevi ai școlilor de poliție, respectiv asupra studenților Academiei de Poliție, care vor trebui să susțină examenele de admitere în perioada iulie-august 2018.

Totuși, potrivit conducerii Afacerilor Interne, pentru elevii din școlile MAI care sunt admiși în alte unități de învățământ ale ministerului sau pentru agenții de poliție admiși într-un program de studii de licență, cu frecvență, proiectul oferă posibilitatea încheierii unui act adițional la angajament, care să nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregătirea acestora, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Vârsta de pensionare

O altă problemă sensibilă din sistem este reprezentată de vârsta de pensionare. MAI anunță că, în urma consultărilor cu sindicatele reprezentative din Poliție, a fost conturat cadrul normativ pentru modificarea reglementărilor care facilitau polițiștilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani, prevăzute în actuala legislație. Totuși, sindicaliștii sunt de altă părere.

"Vârsta de pensionare nu se va modifica. Faptul că ai stat cu securea deasupra capului în timpul serviciului, fiecare an aduce scăderi în vârsta de pensionare. Într-adevăr, e o problemă că au ieșit chestori la pensie la 45 de ani și cu pensie specială. Au fost făcute manevre pentru că au fost niște băieți deștepți la butoane, au fost acordate tot felul de sporuri, total nemeritate, și au ieșit cu 30.000-40.000 lei pensie, mult mai mare decât salariul", mai spun sindicaliștii.

Ca element pozitiv adus de această modificare a statutului, polițiștii care vor intra în corpul ofițerilor de poliție ca urmare a unui program de studii, formă de învățământ cu frecvență redusă în cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" li se va acorda gradul profesional în funcție de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel: sub 5 ani - subinspector de poliție; între 5 și 10 ani - inspector de poliție; peste 10 ani - inspector principal de poliție.

"Toată instituția trebuie reformată din temelii și trebuie prevăzut clar cine sunt polițiștii. Nu toată lumea, fie secretar de stat sau contabil, să aibă calitatea de polițist și ei n-au văzut hoți decât în poze sau la televizor. În hârtii există un anumit număr de polițiști, iar realitatea este cu totul alta. Această problemă se știe de ani de zile și nimeni nu face nimic. Cei care ar fi trebuit să fie considerați personal civil sunt de fapt polițiști cu acte-n regulă. Așa am ajuns să avem comisari-șefi contabili, ca și cum ar conduce o structură de elită a Poliției Române", a conchis Daniel Avasilcăi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9148 secunde