Spaima hoților din satele constănțene: amenzile pentru nerespectarea carantinei!

1813

Articole de la același autor

Frica de amendă pentru încălcarea carantinei, care poate ajunge până la 2.500 de lei, a fost mai mare decât tentația de a fura din ograda vecinului, anul trecut. Drept pentru care, în anul atipic 2020, nu mai puțin de 24 de localități din județul Constanța au înregistrat un coeficient de criminalitate de 0%.

Una din urmările pandemiei mondiale de coronavirus a fost că s-au întors acasă mulți dintre cetățenii cu preocupări mai puțin legale, plecați pe meleaguri străine. Încă de acum un an, temerea cea mare a polițiștilor, dar și a constănțenilor, a fost că odată cu întoarcerea acasă a „fiilor rătăcitori” va crește numărul infracțiunilor. Statistica realizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța arată însă contrariul: în 2020, la nivelul județului, coeficientul de criminalitate a fost de 11,04%, în scădere față de anul anterior, când a fost de 16,54%.

Scăderi semnificative au fost înregistrate în special în mediul rural; potrivit datelor înregistrate la nivelul inspectoratului, în 24 de localități din totalul de 71 din județul Constanța a fost un coeficient de 0%. Cu mențiunea că acest coeficient este calculat, pentru fiecare localitate în parte, în funcție de anumite infracțiuni: numărul de tâlhării și cel de furturi din societăți comerciale, raportat la numărul total al infracțiunilor de pe raza județului, pe o perioadă determinată de timp. Astfel, localitățile unde a fost înregistrat un coeficient de criminalitate de 0% au fost: 23 August, Grădina, Adamclisi, Aliman, Castelu, Cerchezu, Chirnogeni, Comana, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Horia, Independența, Istria, Pantelimon, Poarta Albă, Rasova, Săcele, Saraiu, Seimeni, Siliștea, Târgușor, Tortomanu și Vulturu.

Explicația pentru aceste rezultate ne-a fost oferită de polițiștii care se află, zi de zi, pe străzi. „Anul 2020 a fost unul atipic. Nu se pot face comparații cu anii anteriori, pentru că nu ar fi relevante. Barurile au fost închise câteva luni, persoanele care ajung să comită fapte ilegale nu au mai avut unde să consume alcool, care este principalul «motor». Nu au consumat alcool, nu au mai fost scandalurile care erau în anii trecuți. În plus, măsurile de carantinare au venit cu amenzi considerabile, cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Celor predispuși la comiterea de fărădelegi le-a fost mai frică de amenzile usturătoare decât au fost interesați să fure un telefon mobil sau câteva sute de lei de la cei pe care-i tâlhăreau. Nu înseamnă că a fost liniște, dar au fost mai puține fapte, pentru că și noi am avut mai multe «instrumente» la îndemână: din start, celor prinși la furat li se imputa și faptul că se aflau în afara locuinței fără un motiv justificat!”, ne-au precizat surse din rândul polițiștilor.

Municipiul Constanța, lider la infracțiuni pe metru pătrat!

În schimb, la nivelul localităților mai mari, coeficientul de criminalitate a fost în creștere, ba chiar în mod considerabil. Este cazul Mangaliei (unde coeficientul de criminalitate a ajuns la 326%, de la 175%, în 2019), Băneasa (81% de la 24%), Neptun (117%, de la 66%), Hârșova (144% de la 104%). În municipiul Constanța s-a înregistrat o scădere, de la 4.982%, în 2019, la 4.365% anul trecut. Motivul pentru care Constanța este „lider” în acest clasament al infracțiunilor este faptul că infractorii din întreg județul, ba și din alte colțuri ale țării, ajung să „opereze” pe străzile reședinței de județ. Aici au loc, an de an, cele mai multe tâlhării și cele mai multe spargeri de magazine. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5803 secunde