Soluția pentru ca polițiștii să stea cu ochii pe agresorii sexuali: îi obligă să anunțe orice mișcare!

277
Soluția pentru ca polițiștii să stea cu ochii pe agresorii sexuali: îi obligă să anunțe orice mișcare! - fondregistrul2-1625509616.jpg

Articole de la același autor

Peste 65.000 de persoane sunt înscrise, în acest moment, în Registrul agresorilor sexuali, devenit operațional la începutul lunii iulie. Cu ajutorul acestui registru, polițiștii vor știi „unde sunt și pe unde se mișcă acești indivizi”, a atras atenția ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu prilejul vizitei la Constanța.

Registrul Național cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau a minorilor, este funcțional de la 1 iulie. Ceea ce înseamnă că toate persoanele care lucrează cu copiii (într-o instituție de stat, școală sau creșă, într-o unitate privată, precum centru educațional sau after-school) pot solicita, la nevoie, certificate de integritate comportamentală, nu doar adeverințe (de menționat că din 2019, din momentul apariției legii și până la operaționalizarea registrului, cei care aveau nevoie de acest document prezentau o adeverință eliberată de Serviciul Caziere).

Potrivit Poliției Române, registrul este „o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar”. Cât privește scopul lui, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, cu prilejul cel mai recente vizite la Constanța: „Acest registru este operațional începând din 1 iulie și are, în acest moment, în baza de date, peste 65.000 de persoane care au săvârșit infracțiuni sexuale. Odată ce este operaționalizat, accesul polițiștilor la baza de date va facilita identificarea autorilor unor astfel de fapte, mult mai rapid. Vom știi, la nivel național, unde și cum se mișcă acești indivizi”.

Obligați să anunțe la Poliție orice mișcare

În registru sunt menționate, cu poze, amprente și referiri la faptele comise, persoanele condamnate sau în cazul cărora au fost luate alte măsuri cu caracter penal, cetățenii români care au comis infracțiuni sexuale peste hotare, cetățenii străini despre care există indicii că se deplasează sau urmează să se deplaseze pe teritoriul României. Nu se înscriu în registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

„Persoanele înscrise în registru au obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție, pe raza cărora domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la trei luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă, adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție”, au arătat polițiștii.

De asemenea, agresorii sexuali înscriși în registru trebuie să se prezinte la Poliție și să anunțe când pleacă din localitate, unde merg și pentru ce perioadă. Cei care nu respectă regulile riscă închisoare între trei luni și doi ani sau amendă.

Persoanelor înscrise în registru le este interzis, temporar sau definitiv, să intre în contact cu copiii, în cadrul profesional, cu persoanele în etate sau cu dizabilități. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.633 secunde