Sobele și coșurile de fum pot provoca tragedii. Iată cum să te ferești!

1220
1
Sobele și coșurile de fum pot provoca tragedii.  Iată cum să te ferești! - totmaimulteincendiicosdefum-1417713132.jpg

Articole de la același autor

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină, miercuri seara, pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la o locuință din satul Biruința, localitatea Topraisar.

La sosirea pompierilor militari, incendiul cuprinsese acoperișul unei anexe gospodărești, existând pericolul propagării la vecinătăți. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, limitând considerabil pagubele materiale. Din fericire, acest eveniment nu s-a soldat cu victime, doar cu pagube materiale, flăcările distrugând acoperișul pe o suprafață de aproximativ 10 mp. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de la coșul de fum neprotejat termic.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente care se pot solda cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, ISU Dobrogea le reamintește cetățenilor principalele reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor: "verificarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere; ușițele prin care se curăță de funingine coșurile și sobele trebuie închise ermetic după curățare, orice defecțiune putând conduce la pătrunderea scânteilor sau particulelor aprinse în spațiile din jur; în fața ușiței de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tăviță metalică; cenușa se va evacua periodic într-un loc amenajat în acest scop, după ce se vor stinge resturile de jar". 

Comentează știrea

Pintea
5 decembrie 2014
Infundarea cosului

Arderea gunoaielor duce la urmări imprevizibile, întrucât spre deosebire de lemnele uscate, gunoiul conține materii diferite care reacționează când ard împreună. De exemplu, resturile casnice conțin diferite hârtii colorate si plastice.Când le ardeți, nu le distrugeți, ci doar schimbați continutul chimic, intoducând un întreg cocteil de otrăvuri în gazelle de fum. Rezultatul este același la arderea fiecărui tip de gunoi, se schimba doar tipul otravurilor aruncate. Unul din produsele la arderea hârtiilor și plasticului este dioxidul – otrava chimica puternică, care nu se descompune și ajunge în țesuturile animalelor și oamenilor. Sobele sunt construite pentru functionarea cu lemne uscate fara clei si vopseluri. Este admisă utilizarea ziarului normal, dar numai la aprinderea intiala. Nu ardeti: - resturi casnice, - fibră lemnoasă lipită sau vopsită, - sperplat sau plăci din particule din lemn - Traverse din lemn. Funinginea din sobe se indeparteaza usor daca aruncam in foc o mana de coji de cartofi si inchidem repede usita. Daca repetam de mai multe ori procedeul, cosul sobei se curata, iar curentul de aer cald scoate pe horn funinginea desprinsa.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Eveniment : UPDATE - Incendiu la ecluza Agigea
Vineri, 28 Noiembrie 2014
Stire din Eveniment : Știți cum să preveniți un incendiu?
Pagina a fost generata in 2.1895 secunde