Se vor tergiversa dosarele penale? „Vor fi termene prelungite și amânări ale pronunțărilor!”

4291
Se vor tergiversa dosarele penale? „Vor fi termene prelungite și amânări ale pronunțărilor!” - sasacopy-1617908387.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a decis ca, în procesele penale, motivarea hotărârii judecătorești să fie publicată odată cu pronunțarea. Pe de o parte, schimbarea procedurală poate fi una benefică, întrucât așa este corect, cei condamnați la închisoare să știe care sunt motivele pentru care au fost puși după gratii. Intenția se va lovi însă de realitatea din instanțele de judecată și se va ajunge la amânări de câteva luni ale pronunțărilor.

Curtea Constituțională a luat, miercuri, 7 aprilie, o decizie „istorică” – după cum au caracterizat-o specialiștii din sistemul juridic: punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale, definitive, fără motivarea ei scrisă, este neconstituțională și „încalcă dreptul la justiție și la un proces echitabil”. Drept pentru care, hotărârea judecătorească trebuie redactată și publicată odată cu pronunțarea ei. Altfel spus, nu se mai poate proceda ca până în prezent: pronunțarea era făcută publică în cadrul unei minute (act prin care este consemnat pe scurt rezultatul deliberării), iar hotărârea judecătorească, cu motivările judecătorilor erau publicate ulterior. Termenul legal stabilit pentru motivarea și publicarea hotărârii judecătorești este de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii de trei ori, ajungându-se la un termen de 90 de zile. În fapt, sunt tot mai des situațiile în care hotărârile judecătorești sunt publicate și după câteva luni sau un an de la pronunțare.

Tocmai astfel de situații încearcă membrii Curții Constituționale să elimine. Dar este acest fapt posibil, în condițiile în care Justiția se confruntă cu numeroase deficite, care de altfel stau la baza întârzierilor în publicarea motivărilor judecătorești? Este suficientă o decizie a Curții Constituționale – fie ea și adoptată cu majoritate de voturi! - pentru a schimba practica împământenită sau este nevoie de o reformă mai adâncă a sistemului juridic?

Ministrul Stelian Ion: „Este de anticipat că se va ajunge la amânarea pronunțării”

Oamenii din sistem consideră că, oricât de bună este intenția, în combinație cu deficitele din sălile de judecată, se va ajunge, în realitate, la o amânare a pronunțărilor în dosare. De această părere este și ministrul Justiției, Stelian Ion. „Este greu de explicat în prezent, înainte de a vedea considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunțării, la o amânare a pronunțării astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești”, a afirmat ministrul Stelian Ion.

Decanul Baroului Constanța, Cătălin Filișan: „Se va ajunge la tergiversări”

La rândul său, avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța, a precizat pentru „Cuget Liber” că efectele acestei decizii sunt importante și sunt așteptate considerentele Curții Constituționale, pentru a se știi cu exactitate ce schimbări va aduce în practică. „Ca idee, este un aspect bun, în sensul că reprezintă o garanție a dreptului la un proces echitabil, ca în momentul în care o persoană cunoaște ce pronunțare s-a dat în cauză, să cunoască și argumentele, motivele pentru care a fost condamnat”, a arătat decanul Cătălin Filișan. „De multe ori, în practică apărea o discrepanță foarte mare între momentul pronunțării și cel al redactării și comunicării hotărârii judecătorești. Punea în încurcătură părțile, căci în momentul în care este formulată calea de atac, este și în funcție de hotărâre. Termenul pentru atacarea deciziei curge de la comunicarea minutei, iar în momentul respectiv se știe doar soluția, dar nu și argumentele. Au fost situații când soluția a fost apreciată ca fiind în favoare, dar argumentele să nu fie. Dar nu se mai putea ataca, întrucât trecuse termenul”, a explicat avocatul Filișan.

Publicarea hotărârii în întregime odată cu pronunțarea este dorită, dar decizia va duce la așteptări mai lungi pentru aflarea pronunțării. „Este deja o încărcătură foarte mare pe judecători, termenele de motivare sunt destul de lungi, se va ajunge la tergiversări, la prelungiri a termenelor în dosare. Nu vor aduce motivarea mai aproape, ca timp, ci se vor pronunța mai târziu”, a arătat decanul Cătălin Filișan, invocând valul de pensionări din Justiție, deficitul de personal, numărul mare al dosarelor, complexitatea cauzelor penale.

De menționat că după ce hotărârea Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial, Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru a modifica, în sensul propus, Codul de Procedură Penală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2388 secunde