Se schimbă termenul de valabilitate a pașapoartelor! Proiectul, adoptat de Senat

1445
Se schimbă termenul de valabilitate a pașapoartelor! Proiectul, adoptat de Senat - 7015049-1522825215.jpg

Articole recomandate

Plenul Senatului a adoptat marți propunerea legislativă inițiată de parlamentarii UDMR care prevede prelungirea valabilității pașaportului temporar de la cinci la 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, potrivit unui comunicat remis de Uniune AGERPRES.


"Senatul, în calitate de prima Cameră sesizată, a adoptat, astăzi, proiectul de modificare legislativă elaborat de UDMR, care prevede ca, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, valabilitatea pașaportului simplu electronic să fie de 10 ani în loc de 5, cum este în prezent. Pentru cetățenii cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani se vor elibera, în continuare, pașapoarte cu valabilitate de 5 ani, pe motiv că trăsăturile fizionomice se schimbă semnificativ în acest interval de vârstă", a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după votul din plen.


UDMR precizează că în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, valabilitatea pașapoartelor simple electronice este dublă față de cele emise în România.


"Prin acest proiect de lege urmărim alinierea legislației naționale cu bunele practici din acest domeniu din UE. Propunerea noastră vine în ajutorul cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să se prezinte în județe la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple din 5 în 5 ani pentru eliberarea unui nou pașaport, dar acest act normativ va reduce și sarcina administrativă a acestor instituții. Prin urmare, propunerea noastră va avea efectul de reducere a costurilor aferente eliberării acestor documente, iar timpul de așteptare de la ghișee, în special în perioada de obicei supraaglomerată de vară, va fi redus", se arată în comunicat menționat.


UDMR a depus în decembrie anul trecut proiectul de lege în Parlament, pentru ca, în februarie, Guvernul să se adreseze Legislativului cerând aprobarea unei inițiative similare.


Cseke Attila a salutat faptul că partidele parlamentare aflate la guvernare au susținut în Senat inițiativa UDMR, având în vedere că Uniunea pledează pentru adoptarea, cât mai urgent, a modificărilor legislative necesare pentru prelungirea valabilității pașapoartelor.


Camera Deputaților are rol decizional în ceea ce privește Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.18 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4958 secunde