Se schimbă legea! Iată când vor putea polițiștii "să-și arate mușchii"

1136
Se schimbă legea! Iată când vor putea polițiștii

Articole de la același autor

Începutul lui 2020 va aduce modificări legislative în domeniul ordinii și siguranței publice. Una din modificări vizează și împrejurările în care polițiștii vor putea să recurgă la forța fizică. 


La sfârșitul lui octombrie a fost publicată Legea 192/2019, care vizează modificarea și completarea Legii 61/1991, de bază în privința asigurării ordinii și siguranței publice. Modificările intră în vigoare în 90 de zile, adică în ianuarie 2020 și vizate de schimbări sunt multe aspecte din activitatea polițiștilor. Inclusiv împrejurările în care oamenii legii vor putea să recurgă la forța fizică. De altfel, acest aspect a fost amplu dezbătut în ultimii ani, motiv pentru care legiuitorii au decis să stabilească concret, prin lege, în ce condiții pot polițiștii să-și "arate mușchii". 


Potrivit legislației, "Polițistul este îndreptățit să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor acestuia legale". Solicitările polițistului pot să vizeze interzicerea, fie și temporară, a accesului ori a prezenței oricărei persoane în locul săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, "dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate, legată de probarea faptelor". De asemenea, polițiștii pot recurge la forța fizică atunci când interzic pătrunderea persoanelor într-un spațiu delimitat, marcat sau pe care l-au indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, or atunci când dispun evacuarea temporară a persoanelor, dacă există un pericol la viața, sănătate sau integritatea corporală. La forța fizică se mai poate recurge și atunci când persoanele avertizate să înceteze acțiunile ilegale, nu se conformează. 


Totodată, potrivit modificărilor legislative, polițiștii vor recurge la forța fizică și atunci când conduc persoane la sediul poliției sau al altor organe judiciare, când efectuează percheziții, control corporal sau al bagajelor ori al vehiculului, cât și atunci când aplică cătușele ori alte mijloace de imobilizare. 


"Folosirea forței fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferințe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenței fizice a persoanei. Polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și a pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise în care se află persoana care nu respectă solicitările sale legale, în scopul extragerii acesteia", au arătat reprezentanții Poliției Române. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5805 secunde