Se mai schimbă uniformele polițiștilor? „De doi ani tot aşteptăm!”

4381

Articole de la același autor

Polițiștii nu mai vor să iasă în stradă în pantaloni la dungă, cămașă și pantofi cu toc. De doi ani se tot discută despre introducerea unor noi uniforme, mai practice și mai vizibile, dar proiectul încă bate pasul pe loc.

Uniformele actuale ale polițiștilor nu sunt adecvate în cazul unor intervenții rapide. În special ale celor de la ordine publică și rutieră, care sunt zilnic pe stradă și au nevoie să reacționeze prompt, în cazul unor urmăriri sau imobilizări. De altfel, în repetate rânduri, oamenii din sistem au semnalat că a acționa în „pantaloni la dungă, pantofi cu toc, cămașă și agendă” nu le oferă nici lor protecția necesară, nici cetățenilor o prea mare încredere în eficiența forțelor de ordine.



Printre proiectele de modernizare a Poliției Române, alături de dotarea cu autospeciale noi, pistoale Beretta, body-camere și alte echipamente, se numără și adoptarea unor noi uniforme. Dar după aproape doi ani de discuții, acest proiect încă bate pasul pe loc. Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) arată că proiectul încă așteaptă aprobările necesare. „Potrivit Direcției Generale Logistică a Ministerului Afacerilor Interne, referitor la stadiul proiectului de modificare a hotărârii de Guvern privind, inclusiv uniformele polițiștilor, inițiat de aproximativ doi ani, acesta a fost analizat la nivelul inspectoratelor general și al M.A.I., a fost avizat de ministerele Finanțelor și Justiției și este trimis la Guvern, spre aprobare”, au precizat sindicaliștii.



„Până la această dată nu a fost stabilit modelul uniformelor de poliție, iar aspectele ce vizează detalii de croială, mod de confecționare, inscripționare etc. vor face obiectul specificațiilor tehnice de produs, acestea urmând a fi stabilite ulterior”, se arată în răspunsul Direcției Logistică.

Dar, atrag atenția polițiștii, tocmai aceste detalii, respectiv modelul, croiala și inscripționarea, sunt foarte importante și „vor face diferența față de actualele echipamente”. „Vom cere să fie dezbătute în cadrul federației sindicale, pentru a avea și girul nostru, al polițiștilor, ca beneficiari ai uniformelor de serviciu, de oraș sau de ceremonie. Vom avea în vedere nu doar aspectele estetice sau de calitate a materialelor, ci și eficiența modelelor, dat fiind faptul că, de exemplu, uniforma de serviciu trebuie să asigure portul și utilizarea optimă a armamanetului și a celorlalte mijloace tactice de intervenție polițienească (stație radio, baston, cătușe, video-camera, pistol/baston electroșocuri etc.)”, au precizat reprezentanții SNPPC.



Promisiuni pentru uniforme cu o „croială de concept tactic militar”

Reamintim că în toamna lui 2020, au apărut în spațiul public imagini cu ceea ce se presupunea a fi noile modele de uniforme, iar reacțiile oamenilor legii au fost diverse: cei mai mulți au susținut că noile uniforme sunt prea apropiate ca model cu cele ale polițiștilor locali și riscă să fie confundați cu aceștia, dar au fost și voci care au susținut că sunt mai practice și mai vizibile decât cele utilizate în prezent. Cert este că, deși la acel moment se promitea că oamenii legii vor avea noile veșminte în 2021, rămâne de văzut dacă le vor îmbrăca din 2022!



Potrivit autorităților, proiectul demarat de către M.A.I. privind înlocuirea ținutei de serviciu a polițiștilor, a ținut cont de mai multe aspecte ale muncii operative: asigurarea unei ergonomii în timpul purtării și a unui design modern; croiala, modelul și cusăturile să fie de concept tactic militar; asigurarea vizibilității în parametri maximi atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte; realizarea în sistem modular astfel încât toate elementele să se îmbine între ele, materialele să fie extrem de ușoare, asigurând protecție maximă față de condițiile meteorologice; înlocuirea elementului de coifură (cascheta) cu șapcă și căciulă; pentru ținuta de iarnă să fie introduse materiale de ultimă generație, pentru condiții meteo extreme.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5707 secunde