Se lucrează pe toate fronturile la restaurarea Cazinoului. "Urmează etape dificile ale reabilitării"

855

Articole de la același autor

Lucrările continuă în ritm alert, la Cazinoul din Constanța. A fost decopertat acoperișul și se intervine la elementele de metal și lemn. Acestea vor fi înlocuite integral, inclusiv învelitoarea de tablă. În paralel, în interior, este refăcută zidăria și se întăresc structurile de rezistență.

"Concomitent cu lucrările de la subsolul și parterul Cazinoului, se lucrează la refacerea acoperișului. Se înlocuiesc sau se consolidează fermele și grinzile metalice. Toată structura de lemn - căpriori, popi, clești, sistem de șipci și asterală - va fi înlocuită total. Învelitoarea de tablă va fi și ea nouă", au anunțat reprezentanții autorităților locale.

De asemenea, echipele de constructori lucrează deja la ferestrele dinspre mare, pentru care vor păstra modul original din anul 1910.

"Cazinoul va reveni cât mai aproape de forma din 1910, când a fost inaugurat. Ferestrele din sala restaurantului dinspre mare vor fi refăcute, așa cum le vedem în cărțile poștale vechi. Cele cinci ferestre care sunt acum cu boltă vor fi desființate și vor fi refăcute dreptunghiulare.

Și împărțirea ferestrelor în sine va fi refăcută după același design ca și cel din 1910. Tot în sala restaurantului, se lucrează încă la planșeul între subsol și parter, dar au fost montate și schele pentru remodelarea ferestrelor, dar și pentru a studia plafonul dintre parter și etaj. În vederea stabilirii gradului de degradare, s-au făcut teste asupra materialelor existente. Au fost făcute sondaje pentru a se vedea care este starea grinzilor metalice și la planșeul dintre parter și etaj. Grinzile pot fi corodate și se vor expertiza pentru a se decide dacă vor fi înlocuite sau doar consolidate. Această etapă care se execută la plafon este foarte dificilă, deoarece, aici, față de subsol, tot plafonul este plin de ornamente. Specialiștii vor lua mulaje după toate aceste decorații pentru a le reface conform cu cele originale.

Etapa care se realizează acum este una foarte importantă, dar și migăloasă. Știu că lumea este nerăbdătoare să vadă Cazinoul restaurat. Toată partea aceasta în care se decopertează tencuieli, plafoane, ziduri, stâlpi este cea în care constructorii colectează informații exacte din orice punct al Cazinoului și va dura câteva luni până va începe restaurarea propriu-zisă", explică arhitectul Radu Cornescu, desemnat de autoritățile locale să supravegheze lucrările din procesul de restaurare a Cazinoului.



Redat publicului


Termenul de finalizare este în prima jumătate a anului 2022. Lucrările sunt finanțate de Compania Națională de Investiții și cuprind atât clădirea principală, cât și zonele exterioare, cum ar fi terasa, rețelele de utilități, zidul de apărare și balustrada. După încheierea reabilitării, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din țara noastră. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2242 secunde