Se cer măsuri drastice! Închisoare pentru cei care schimbă kilometrajul mașinilor!

3039

Articole de la același autor

Piața auto din România este una a mașinilor second-hand. O știe toată lumea, o arată și statisticile oficiale, căci lună de lună sunt înmatriculate zeci de mii de mașini la mâna a doua, în vreme ce numărul celor noi înmatriculate este de cinci – șase ori mai mic.

Iar pentru a vinde „mai bine” o mașină second – hand, „întinerirea” ei, prin modificarea kilometrajului, a devenit o practică larg răspândită. De altfel, specialiștii din piața auto spun că mai bine de trei sferturi dintre mașinile second – hand din țara noastră au kilometrajul modificat. Metodele prin care se poate face „întinerirea” sunt atât de ușoare în prezent, de rapide și de la îndemână, încât le practică din ce în ce mai mulți.

Dar un kilometraj modificat înseamnă un risc crescut de accidente și este nevoie de înăsprirea măsurilor împotriva celor ce recurg la aceste metode ilegale, consideră senatorul PNL Toma Petcu. Tocmai de aceea, alături de un proiect legislativ privind interzicerea circulației mașinilor cu volan pe dreapta, senatorul a inițiat și un alt proiect, privind interzicerea modificării kilometrajului.

„Inițiativa se referă la interzicerea modificării indicației odometrului unui vehicul sau orice acțiune ori inacțiune de natura să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

În cazul în care odometrul este defect, proprietarul autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere în cadrul unor ateliere autorizate conform legislației în vigoare. Înlocuirea odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic este considerată un act de fraudă legat de indicația odometrului unui vehicul, scopul fiind de a ascunde indicația reală și de a realiza astfel un profit, în cazul în care aceasta nu este înregistrată și transmisă corespunzător către Registrul Auto Român. Inițiativa legislativă vizează stoparea unor posibile acte frauduloase care se fac în momentul vânzării mașinilor.

Îmi doresc ca, prin adoptarea acestor documente, legislația din România să fie îmbunătățită, să nu mai existe accidente produse de conducători auto ai mașinilor cu volan pe dreapta; de asemenea, la vânzarea unei mașini, să nu mai fie o problemă controlul kilometrilor reali”, a arătat senatorul.

Potrivit proiectului, modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul va reprezenta o infracțiune și va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Proiectul prevede ca aceeași pedeapsă să o primească și cei care pun în circulație o mașină cu kilometrajul defect, dar și cei ce comercializează astfel de mașini sau vehicule cărora le-a fost modificat kilometrajul.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi, după cum prevede proiectul, într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3537 secunde