Se așteaptă demisia lui Meleșcanu! Luptă la cuțite pentru desemnarea noului președinte al Senatului

Luni, 03 Februarie 2020
107
Teodor Meleșcanu ar urma să-și dea demisia astăzi din fruntea Senatului, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că a fost ales ilegal, potrivit Digi 24. În aceste condiții, lupta pentru înalta funcție se dă între PNL și PSD. Social-democrații îl susțin pe Titus Corlățean, actual vicepreședinte al Senatului, care ar urma să devină președinte interimar. Liberalii o susțin pe Alina Gorghiu. PSD are însă majoritatea necesară pentru a-și impune favoritul, astfel că funcția de președinte interimar ar urma să fie ocupată de Titus Corlățean.

Judecătorii CCR au decis, în 22 ianuarie, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional. Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. CCR a stabilit că nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD. ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție. Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susține un singur candidat.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE și s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD, dar acest lucru nu a contat pentru judecătorii CCR.

Pagina a fost generata in 0.151 secunde