Scurgere radioactivă la granița României. Ministrul Mediului, primele declarații

264
Scurgere radioactivă la granița României. Ministrul Mediului, primele declarații - radioactivitate1000x600-1552567074.jpg

Articole recomandate

Scurgeri radioctive s-au produs la Uzina metalurgică de la Rîbnița, din regiunea transnistreană. Potrivit presei locale, informația a fost ascunsă inițial, iar apoi a apărut informații din surse anonime pe rețelele de socializare. Rețeaua naționala de supraveghere a radioactivitatii mediului nu a înregistrat depășiri ale valorilor normale, a anunțat ministrul mediului.


La Uzina Metalurgică de la Rîbnița ar fi avut loc, pe 5 martie curent, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiației în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chișinău, ar depăși de 300 de ori norma admisă, conform ziarulnational.md, care precizează că informația, ascunsă inițial, a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare, dar incidentul este confirmat și de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău, scrie news.ro.

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaților Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă.

Autoritățile de la Chișinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populație.

"Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației", se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

"Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol", a declarat pentru publicație Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

Și autoritățile de la București au precizat, la România TV, că rețeaua naționala de supraveghere a radioactivitatii mediului nu a înregistrat depășiri ale indicatorilor monotorizați permanent. Nu au fost înregistrate depășiri. Valorile raportate se situează în domeniul de variații de radiații specific pentru perioada respectivă. În continuare monitorizarea se face ca și până acum. Dacă vor apărea modificări, vom informa imediat. (...) Despre evenimentul la care faceți referire am primit informații acum câteva zile", a precizat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la România TV. 


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2582 secunde