Schimbări majore în justiție. Reguli noi la numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetul General

224
Schimbări majore în justiție. Reguli noi la numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetul General - justitie-1475908012.jpg

Articole recomandate

Ministerul Justiției, scos din joc la numirea șefilor de parchete. Asta vrea Consiliul Superior al Magistraturii, care cere să facă propunerile de numire în locul ministrului. Pe de altă parte, șefii parchetelor, inclusiv cei ai DNA și DIICOT, ar urma să aibă mandate mai lungi, de patru ani, nu de trei, ca acum. Însă acestea nu sunt singurele modificări în ceea ce privește justiția.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică o serie de modificări ale legii privind statutul magistraților și a legii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, dacă textul de act normativ intră în vigoare CSM va propune procurorii șefi ai DNA și DIICOT, magistrații suspendați în urmă unor probleme penale vor primi 80 % din salariu, iar procurorii și judecătorii cu o vechime de peste 18 ani pot să devină, fără concurs, avocați, notari publici sau executori judecătorești. De asemenea, membrii CSM, potrivit proiectului, ar putea să-și păstreze funcțiile deținute înainte de a fi aleși în Consiliu.

În urma discuțiilor cu mai mulți magistrați, CSM a propus ca Procurorul General și adjuncții acestuia, procurorul șef al DNA și procurorii șefi de secții din subordine, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții săi să fie numiți de președintele României la propunerea CSM cu condiția să aibă o vechime de 15 ani. În legislația actuală, ministrul Justiției propune șefii acestor unități de parchet, iar avizul CSM este unul consultativ.

Consiliul a mai propus ca revocarea acestora din funcții să se facă la propunerea CSM "care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor săi, sau la cererea a două treimi din numărul total al membrilor adunării generale corespunzătoare unității de parchet la care se exercită funcția de conducere", se arată în proiectul de modificare a legii pus vineri în dezbatere publică.

La rândul ei, Raluca Prună a susținut procedura existentă în prezent, adică numirea procurorilor șefi ai acestor structuri de parchet să se facă de către ministrul Justiției dintre magistrații care au o vechime de 10 ani, avizul CSM fiind unul consultativ.

O altă noutate ar fi prelungirea mandatului procurorilor șefi de la trei la patru ani, tot cu condiția reînvestirii o singură dată de către CSM, scrie realitatea.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1649 secunde