Scăpări legislative! Tătici care lucrează la stat, fără drept la… concediu paternal

1917
Scăpări legislative! Tătici care lucrează la stat, fără drept la… concediu paternal - fondpolitisticoncediupaternal-1579637891.jpg

Articole de la același autor

Începutul lui 2020 aduce vești proaste pentru polițiștii proaspăt tătici, care vor să fie alături de pruncii lor în primele zile de viață: pot beneficia de concediu paternal doar în forma "fără plată". 


Legislația românească prevede și pentru tătici dreptul de a-și lua liber de la muncă, pentru câteva zile, pentru a fi alături de nou-născuți. Prevederea este în vigoare din 1999, prin Legea 210 - așa numita "lege a concediului paternal" - și stipulează clar condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proaspeții tătici: să fie asigurați în sistemul asigurărilor medicale de stat și să depună solicitarea la locul de muncă în primele opt săptămâni de la naștere. 


Precum în multe alte domenii, această legislație are și scăpări: nu îi include pe cei asigurați prin Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești - cum este cunoscută de toată lumea, prin Casa OPSNAJ. Adică pe polițiști și militari. În cazul acestora, începând din 2017, problema a fost "rezolvată" prin publicarea unei ordonanțe speciale. 


"Începând din 2017, în fiecare an a fost dată o nouă ordonanță pentru ca și polițiștii să beneficieze de concediul de paternitate. Pentru anul 2017 și 2018, acest drept a fost reglementat prin OUG 90/2017, iar pentru anul 2019, dreptul a fost reglementat prin OUG 114/2019. În 2020, în momentul în care a fost publicată OUG 1/2020, care reglementează măsurile fiscal bugetare pentru anul în curs, nu s-a făcut revenire și la această situație. În consecință, așa cum se întâmplă la început de an, este o perioadă neclară", a precizat, pentru "Cuget Liber", Valentina Matea, lider sindical în cadrul Sindicatului ROPOL Constanța. 
Drept pentru care, de pe 9 ianuarie, adică data la care a intrat în vigoare noua prevedere legală, polițiștii aflați în concediul paternal nu au mai putut fi plătiți. 


"Potrivit legislației, polițiștii proaspăt tătici pot solicita concediu paternal de cinci zile, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Avem cazuri la Constanța - e drept, nu multe, dar sunt! - de polițiști ai căror copii s-au născut în decembrie 2019. Legislația era în vigoare, au solicitat concediul de paternitate începând cu 6 ianuarie 2020, le-a fost aprobat, a fost emisă dispoziție de personal. Dar, începând cu 9 ianuarie 2020, când a intrat în vigoare ordonanța 1/2020, acești oameni nu au mai putut fi plătiți. Problema se mai pune că, până a ajuns ordonanța pe la toate unitățile, până a fost studiată, au mai trecut câteva zile. Timp în care acești oameni au stat acasă, știind că sunt, legal, în concediu paternal plătit. Și s-au trezit că au fost sunați sau au fost informați, când s-au întors la serviciu, că nu au dreptul la remunerație pentru zilele respective; că fie își pot continua concediul paternal fără plată, fie îl pot modifica în concediu de odihnă. Trebuie văzut ce variantă poate fi găsită pentru acești polițiști, pentru că este o situație incertă. Nici concediul de odihnă retroactiv nu își pot lua, nici absență nemotivată nu poate fi trecută, pentru că pot fi consecințe disciplinare ulterior", a mai arătat liderul sindical constănțean. 
Problema a fost semnalată de sindicaliști și guvernanților. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5087 secunde