Scandal cu blindatele Piranha 5. Ministerul Apărării, reacție vehementă față de americani

1411
Scandal cu blindatele Piranha 5. Ministerul Apărării, reacție vehementă față de americani - blindat-1570097891.jpg
Ministerul Apărării a emis o factură de penalități în valoare de 8,5 milioane de euro producătorului american de transportoare blindate Piranha 5, pentru întârzierea livrării blindatelor care urmează a fi achiziționate de armata română, informează Digi24.ro.

Primele transportoare blindate Piranha 5 ar fi trebuit livrate încă din februarie 2019.

"Departamentul pentru Armament a pornit procedura pentru emiterea facturii de penalități, având în vedere întârzierile la livrarea produselor. Sunt aproape 8 luni de zile, pentru că de la începutul lunii februarie trebuia să avem primele 36 de complete și s-a procedat la întocmirea documentelor pentru emiterea facturii de penalități și de penalizare, aproximativ 8,5 milioane de euro", a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale.

În total, armata română are de primit 227 de blindate Piranha.

"În baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma Piranha V și a suportului logistic inițial, respectiv un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse. Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 mil. Euro", se arată într-un comunicat MApN, transmis Digi24.ro

"Acordul-cadru vizează livrarea vehiculelor Piranha V în următoarele configurații: transportor blindat pentru trupe - vehicul de bază, derivat punct de comandă mobil, derivat aruncător cal. 120 mm, derivat tractor de evacuare-reparații și derivat evacuare medicală. În conformitate cu prevederile contractuale, livrarea primelor 36 de produse (30 TBT 8x8 Piranha V - Armoured Perssonel Carrier și 6 derivate pe platforma Piranha V - Puncte de comandă mobile) trebuia să aibă loc în termen de maxim 12 luni de la data semnării contractului subsecvent nr. 1, respectiv 12 ianuarie 2019.

Până la această dată, firma GDELS-Mowag nu a livrat nici un produs pe șasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha V către Ministerul Apărării Naționale", precizează comunicatul MApN.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5105 secunde