Sătui să aștepte cu lunile! Constănțenii se mută fictiv în alte județe, pentru un permis auto!

3965

Articole de la același autor

Constănțenii care vor să obțină permisele auto au început să meargă în alte județe pentru a susține examinările. S-a ajuns în această situație, reclamă reprezentanții școlilor auto, pentru că la Constanța cursanții sunt programați peste aproape cinci luni la traseu, în vreme ce în județele limitrofe, trec între două săptămâni și o lună între cele două probe, teoretică și practică.

Constănțenii care vor să obțină permisele auto trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Ba mai mult, dacă nu învață temeinic și nu promovează din prima încercare examinările, trebuie să scoată alți bani din buzunar și să parcurgă din nou cursurile școlii auto. S-a ajuns în această situație urmare a perioadelor din ce în ce mai lungi de așteptare până la susținerea probelor practică și teoretică a examenului pentru permisul auto.

La începutul lunii aprilie, „Cuget Liber” semnala faptul că se ajunsese ca programarea pentru proba de teorie să se facă cu 50 de zile înainte, iar pentru susținerea traseului era necesară o programare cu aproximativ 110 – 120 de zile înainte. În prezent, însă, timpii de așteptare au crescut, reclamă reprezentanții școlilor auto.

„S-a ajuns să fie programați cursanții peste două luni pentru proba teoretică și peste cinci luni pentru traseu. Sunt cursanți programați tocmai în octombrie”, a semnalat Niculae Dicu, reprezentantul Școlii Dia Auto.

În aceste condiții, cursanții preferă să plece în alte județe pentru susținerea examinărilor; mai precis își mută domiciliul în județele limitrofe, obțin vize de flotant și susțin examenul pentru permis.

„Suntem singurul județ din țară unde sunt aceste probleme la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări a Vehiculelor, unde sunt programări pe perioade atât de lungi. La Tulcea durează două săptămâni pentru susținerea probelor, la Ialomița aproximativ o lună”, a mai arătat Niculae Dicu.

În acest context, reprezentantul Școlii Dia Auto a arătat că este necesară prelungirea valabilității cursurilor auto. „Este nevoie să fie prelungită valabilitatea cursurilor de la un an la doi ani, pentru că, în contextul actual, există riscul ca cei care nu promovează examinarea, să fie nevoiți să refacă școala, nu mai au suficient timp să susțină din nou probele”, a mai arătat Niculae Dicu.

La Serviciul de Permise Constanța: personal puțin, programări multe

Referitor la cele semnalate de școlile auto, comisarul șef Liviu Vîrșă, șeful Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, invocă numărul mare de candidați și personalul insuficient.

„Facem tot ceea ce putem, raportat la volumul de solicitări din partea candidaților și personalul pe care îl avem. Volumul de solicitări este determinat de numărul de persoane care urmează cursurile școlilor de șoferi și procentul de promovabilitate la examen”, a afirmat comisarul șef Vîrșă.

Potrivit informațiilor noastre, în prezent, la nivelul serviciului sunt opt examinatori, deși ar fi necesari cel puțin 12, pentru a fi organigrama completă. Comisarul șef Liviu Vîrșă arată că pe de o parte, se are în vedere eliminarea deficitului de personal, dar pentru ca timpii de așteptare să scadă este nevoie și să crească procentul de promovabilitate, „prin creșterea nivelului de pregătire teoretică și practică a candidaților care se prezintă la examen”. În prezent, promovabilitatea la proba teoretică este de aproximativ 50%, din care jumătate pică la proba traseului. Ceea ce se traduce printr-o „încărcare” ulterioară a programărilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5217 secunde