Salvatorii, spectatori în fața morții! Din indolență sau din lipsa dotărilor?

2768

Articole de la același autor

Ce făceau pompierii, de ce priveau de pe margine în loc să intervină cât mai repede? De ce nu au întins salteaua, așa cum se procedează în astfel de situații? De ce nu era în fața blocului scara mobilă, în curs de a fi ridicată sau măcar pe punctul de a fi înălțată? De ce pompierii au părut să fie mai degrabă spectatori la un spectacol sinistru al morții decât salvatori? Din indolență sau din cauza lipsei dotărilor?





Toate aceste întrebări au apărut pe buzele celor care, marți, 16 februarie, au privit îngroziți cum victima se agăța de pervazul balconului apartamentului de la etajul șase situat pe Bulevardul Mamaia, într-o încercare disperată de a scăpa de flăcările uriașe care-i mistuiau locuința și de fumul negru care invada tot în jur. A rezistat doar câteva secunde, pentru ca ulterior să cadă în gol, odată cu dispozitivul după care se întorsese în apartament. Martorii spun că glasurile pompierilor s-au auzit, în acele momente, strigând să nu sară. Imaginile arată însă salvatorii transformați în spectatori, care încep să alerge după ce trupul femeii atinge pământul…





Nu e ca în filme! ISU Dobrogea nu are pernă de aer

La toate aceste întrebări au răspuns, după incident, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Ba mai mult, pentru clarificarea la rece a situației, conducerea instituției a promis demararea unei anchete interne. La prima vedere, însă, lipsa dotărilor este unul dintre principalii vinovați pentru deznodământul tragic al incendiului de marți, de pe Bulevardul Mamaia.



„ISU Dobrogea nu are în dotare o saltea, o pernă de aer. Pe de altă parte, aceste dispozitive sunt utilizate în momentul în care avem de-a face cu persoane necooperante sau în cazul tentativelor de sinucidere”, a precizat pentru „Cuget Liber” col. Mihail Cristian Amarandei, noul șef al ISU Dobrogea. Altfel spus, ceea ce vedem prin filme, cu persoane prinse în incendii care se aruncă pe saltele ținute lângă clădire, de pompieri și voluntari… sunt doar în filme. În schimb, a arătat inspectorul șef, în situații precum cea de marți, se intervine cu autoscara. În municipiul Constanța există o singură autospecială dotată cu o astfel de scară mobilă, garată la unitatea din Palas și a durat până când a ajuns la incendiul de pe Mamaia.

Dacă e să dăm crezare reprezentanților ISU Dobrogea, autospeciala cu scară ar fi ajuns la fața locului la fix două minute după ce victima a căzut în mod tragic de la balcon. Sunt voci care susțin însă că și la acest capitol pompierii nu sunt onești, căci autoscara nu ar fi ajuns la fața locului după două minute după ce a căzut femeia, ci după aproximativ jumătate de oră.





În cât timp a ajuns autospeciala cu autoscară la incendiu?

În contextul lămuririi modului cum a decurs intervenția la incendiul respectiv, reprezentanții ISU Dobrogea au detaliat, cronologic, șirul evenimentelor. „Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14. La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: o ambulanță SMURD tip B2, două autospeciale de stingere și o autoscară. Ambulanța SMURD tip B2 și cele două autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ doi km față de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21 (n.r. la șase minute de la momentul sesizării). Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas. Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25. Forțele aflate la locul intervenției în momentul sosirii autoscării erau două autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD tip B2, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță”, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Se impune menționat, de asemenea, că la nivelul întregului județ există doar trei autoscări: câte una în Constanța, Cernavodă și Medgidia.



Femeia s-a întors în apartamentul în flăcări, pentru amintirile cu fiul ei

Incidentul s-a încheiat tragic: Simona S., femeia în vârstă de 55 de ani, a fost resuscitată mai bine de 40 de minute, pe cimentul din fața blocului. Manevrele medicilor au fost în zadar, într-un final fiind pronunțat decesul. Ulterior, s-a presupus că focul distrugător a pornit de la o lumânare pe care femeia o ținea aprinsă în dormitor, în memoria fiului care a murit în urmă cu mai puțin de o lună. Materialele textile din cameră s-au aprins, iar focul s-a extins cu repeziciune. Mai mult, atât cei prezenți cât și pompierii spun că femeia a reușit să iasă inițial din apartament, împreună cu soțul ei. S-a întors însă în ultimul moment în locuință, în încercarea de a salva un laptop, pe care avea amintirile cu fiul decedat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6317 secunde