Bilanț la final de sezon estival 2020

Salvatorii de la ISU Dobrogea au dus peste o mie de bătălii pentru viață, pe plajă!

327
Salvatorii de la ISU Dobrogea au dus peste o mie de bătălii pentru viață, pe plajă! - fondpompierisezonestivalsursaisu-1600263622.jpg

Articole de la același autor

Sezonul estival s-a încheiat. Analizând activitatea de peste vară a pompierilor, se poate spune că a fost o perioadă „de foc”: peste 1.000 de persoane au avut nevoie de ajutorul medical al paramedicilor de la SMURD, zeci de persoane au fost la un pas să se înece.

Peste 300 de pompieri, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și detașați din țară, au fost la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, în sezonul estival 2020. În ciuda faptului că anul acesta, vara a fost caracterizată de distanțare socială și luarea unor măsuri restrictive de protecție sanitară, stațiunile au fost pline, plajele la fel, iar salvatorii au fost extrem de solicitați. Opt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete, au fost amenajate în stațiuni – Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Jupiter și Vama Veche, iar în porturi au fost amenajate cinci puncte de salvare acvatică: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol. Totul, pentru ca salvatorii să ajungă în cel mai scurt timp unde au fost solicitați.

„Echipajele de pe ambulanțele SMURD care au deservit cele opt puncte de prim ajutor au asistat medical 1.042 persoane, dintre care 636 au necesitat transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea. De precizat că cele mai multe solicitări medicale au venit de pe plajă. În topul solicitărilor a fost Eforie Nord, unde au fost asistate medical 216 persoane, în perioada 1 iulie – 15 septembrie. De asemenea, în Costinești salvatorii au acordat primul ajutor, pe plajă, pentru 167 de persoane, în Jupiter pentru 131 de persoane, în Vama Veche pentru 104 persoane, în Mamaia pentru 78 de persoane, iar în Corbu pentru 25 persoane.

Marea și-a luat tributul: 17 morți înecați, în această vară!

Intervențiile contra cronometru au fost pentru salvarea celor care s-au aventurat în apa mării, fiind în pericol de înec. Pentru zeci de persoane, majoritatea turiști veniți pe litoral, salvatorii au fost îngerii păzitori: 64 de persoane au fost salvate de la înec, din mare, iar zece persoane din lacuri. Pentru 17 persoane, însă, marea a adus sfârșitul, paramedicii de la ISU Dobrogea fiind nevoiți să se declare învinși și să pronunțe decesul.

Una dintre cele mai dificile zile din această vară a fost 30 august. O zi călduroasă de vară, dar cu vânt și o mare furtunoasă, care a dus la apariția multor situații periculoase. Așa se face că, în ziua respectivă, toate forțele ISU Dobrogea de pe litoral au fost angrenate în intervenții. Nu mai puțin de șapte intervenții de salvare din mare sau acordare de prim ajutor pe plajă erau în desfășurare, la un moment dat, în același timp!

Amenzi de peste 1,6 milioane de lei, date de pompieri

În altă ordine de idei, în timpul sezonului estival, pe litoral au avut loc 91 de incendii, șase intervenții pentru salvarea animalelor din medii ostile și peste 600 de controale la unitățile de turism și agrement, în urma cărora au fost aplicate peste 3500 de sancțiuni, în cuantum de 1.6 milioane de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5202 secunde