S-au reluat lucrările de reabilitare a Monumentului eroilor "Crucea Caraiman"

174
S-au reluat lucrările de reabilitare a Monumentului eroilor

Articole de la același autor

Ieri, au fost reluate lucrările de reabilitare a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, monument istoric situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman.

Lucrările au intrat în conservare în data de 2 decembrie 2019, după ce au fost efectuate măsurile specifice de pregătire a monumentului pentru anotimpul rece, iar în urmă cu aproape o săptămână, constructorul a început refacerea organizării de șantier, transportul materialelor, reamenajarea împrejmuirii și verificarea echipamentelor. Deși, în luna iunie a acestui an, condițiile meteo la altitudinea monumentului au fost preponderent nefavorabile, echipa de constructori a reușit să desfășoare operațiunile pregătitoare astfel încât redeschiderea șantierului să fie realizată conform graficului stabilit.

În acest an, vor fi sablate ultimele tronsoane metalice, soclul și platforma de acces la monument, va fi acoperită anticoroziv întreaga structură metalică și se vor finaliza amenajările interioare. De asemenea, se vor monta lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și va fi realizată instalația de ventilație în subsol.

Periodic, echipa de implementare a proiectului, compusă din specialiști din cadrul Secretariatului general și Direcției domenii și infrastructuri, efectuează vizite de lucru la Monument, pentru verificarea stadiului lucrărilor, informează Biroul de presă al MApN.

XXX

În calitate de administrator legal al monumentului, Ministerul Apărării Naționale derulează, în perioada 9 mai 2016 - 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul "Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor «Crucea Caraiman»/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)", cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei și identității naționale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui monument cultural și istoric de referință pentru România, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, iar obiectivele specifice vizează, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului și, pe de altă parte, creșterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor de intervenție. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5852 secunde