Rutiera face prăpăd cu radarul, pe șoselele din județul Constanța!

4436

Articole de la același autor

De câteva luni bune, polițiștii rutieri organizează acțiuni de amploare, de cel puțin trei ori pe săptămână, pentru depistarea și sancționarea șoferilor vitezomani. Până în prezent, DN 39 Constanța – Mangalia, DN 3 Murfatlar – Ostrov și DN 22 Constanța – Tulcea sunt în topul arterelor rutiere din județul Constanța unde au fost depistați cei mai mulți șoferi care calcă hotărât pedala de accelerație.

Polițiștii rutieri din Constanța le-au pus gând rău șoferilor vitezomani. Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că pe șoselele din județul de la malul mării se circulă cu mult peste viteza limită admisă, atât pe drumurile naționale, cât și pe câteva drumuri județene.

Drept pentru care, încă de când a preluat conducerea Serviciului Rutier Constanța, comisarul șef Constantin Stoian și-a propus să acționeze în sensul reducerii numărului celor care calcă pedala de accelerație până la podea. Prin urmare, încă din vara lui 2020, polițiștii rutieri au ieșit cât mai des pe șosele „înarmați” cu aparatele radar. Fără să se ascundă sau să stea la pândă, a subliniat comisarul șef Constantin Stoian, polițiștii rutieri sunt prezenți pe DN-uri aproape zi de zi, într-o încercare de a conștientiza populația asupra efectelor nefaste pe care le poate avea viteza. Și cum cea mai bună metodă de prevenție rămâne sancționarea, a „plouat” cu amenzi și, aproape zilnic, au fost reținute zeci de permise auto!



Depistarea vitezomanilor, prioritatea polițiștilor de la Rutieră


„Circularea cu viteză este a doua cauză generatoare de accidente, iar din acest motiv, în urma analizelor întocmite la nivelul serviciului, era evident că trebuie să acționăm. De la depășirea vitezei limite admise apar multe probleme, majoritatea accidentelor se produc pe fondul vitezei excesive. Principalele cauze generatoare de accidente sunt neacordarea de prioritate vehiculelor, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității pietonilor, traversarea neregulamentară a pietonilor și neasigurarea la schimbarea direcției de mers. Viteza concură la toate cauzele generatoare de accidente, căci dacă s-ar circula cu viteză redusă s-ar acorda și prioritate pietonilor, și vehiculelor, ar avea loc și schimbările de direcție de mers, fără accidente”, a precizat comisarul șef Constantin Stoian, pentru „Cuget Liber”.

Drept pentru care, înarmați cu cele 14 aparate radar aflate în dotarea serviciului, polițiștii rutieri ies pe șosele cât mai des și în special pe arterele de drum unde sunt înregistrate evenimente nefericite. „Organizăm cel puțin trei acțiuni pe săptămână, pe arterele unde rezultă, din analizele întocmite, că sunt probleme în trafic. Este vorba despre principalele drumuri naționale: DN 39 Constanța – Mangalia, DN 3 Murfatlar – Ostrov, DN 22 Lumina – Mihai Viteazu, DN 2A Constanța – Hârșova. De asemenea, mai sunt și drumurile județene DJ 222 Medgidia – Deleni, DJ 391 Mereni – Topraisar și DJ 228, între DN2A – Culmea, unde avem un plan comun de acțiune de polițiștii de ordine publică”, a explicat șeful Serviciului Rutier.



Topul șoselelor unde sunt prinși cei mai mulți șoferi grăbiți


Topul șoselelor unde au fost depistați cei mai mulți șoferi care încalcă regulile privind viteza limită admisă sunt DN 39, DN 3 și DN 22. De altfel, pe șoseaua spre Tulcea se organizează, cel puțin o dată pe lună, o acțiune în comun cu Poliția Rutieră Tulcea și sunt montate cel puțin zece radare, în cascadă.

Sunt vizați toți șoferii care depășesc viteza legală, dar în special cei care o fac cu „nesimțire”, am putea spune și trec de limita maximă admisă cu peste 50 km/h. „Polițiștii rutieri nu stau ascunși, ci în locuri de unde să fie vizibili. Faptul că sunt reperați și sunt informați șoferii prin diversele aplicații online disponibile în prezent nu ne încurcă. Până la urmă, scopul nostru este să prevenim. Șoferii văd caschetele pe aplicație, reduc viteza! Nu vreau cantitate, ci calitate. Prin urmare, se procedează la reținerea permisului la viteze de peste 150 km/h, în vreme ce la 149 km/h, de exemplu, se rețin șase puncte și se aplică o sancțiune de 2.500 de lei”, a subliniat comisarul șef Constantin Stoian.

Aproape zilnic, zeci de permise reținute

În continuare, și la câteva luni de la demararea acestor acțiuni, sunt mai bine de o sută de șoferi sancționați la fiecare razie și zeci care rămân fără permise. De exemplu, cel mai recent, în perioada 5 – 6 iunie, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au acționat cu radarele pe DN 3, DN 38 Agigea – Negru Vodă, DN 39 și DN 2A. „În urma activităților, au fost aplicate 174 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 88.000 de lei, dintre care 131 pentru depășirea limitei legale de viteză.

De asemenea, polițiștii rutieri au reținut 35 de permise de conducere, dintre care 25 pentru depășirea limitei de viteză, și au retras trei certificate de înmatriculare, fiind constatate două infracțiuni”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Comisarul șef Constantin Stoian a atras atenția șoferilor că, la o a doua abatere, în termen de șase luni, nu se mai aplică reducerea perioadei suspendării dreptului de a conduce. „La prima contravenție, șoferii cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile pot solicita reducerea perioadei, susțin o examinare și, dacă o promovează, se reduce perioada. Dar dacă comit o altă contravenție, într-un interval de șase luni, această reducere nu mai este posibilă, astfel că permisul este reținut pentru 90 de zile”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.501 secunde