România a obținut titlul de observator la Alianța Pacificului

132
România a obținut titlul de observator la Alianța Pacificului - oceane-1465834578.jpg
Consiliul de Miniștri al Alianței Pacificului a aprobat prin consens recent cererea României de dobândire a statutului de observator la această organizație, informează, luni, Ministerul Afacerilor Externe.

Solicitarea României a fost transmisă Republicii Peru, care deține președinția Alianței Pacificului și aprobată prin consens de către cei patru membri ai organizației.

"România și-a depus candidatura pentru statutul de observator în cursul acestui an, în vederea realizării unei conectări consolidate la actualele realități politice și economice din America Latină, de importanță atât din perspectiva relațiilor bilaterale, cât și a agendei UE pentru spațiul latino-american. Noul statut promovează o dimensiune mai amplă a relațiilor economice și comerciale dintre România și țările membre ale Alianței Pacificului, în domenii de interes comun și oferă noi oportunități de cooperare în materie de comerț, energie, schimbări climatice, gestionarea dezastrelor naturale și cooperarea academică", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, Alianța Pacificului este un mecanism de integrare economică și comercială între Chile, Columbia, Peru și Mexic, care a fost creat în anul 2011, devenind funcțional începând din anul 2012.

"Până în prezent, alături de cei patru membri fondatori și două state candidate la calitatea de membru (Costa Rica și Panama), dețin statutul de observator la Alianța Pacificului un număr de 49 de state de pe toate continentele, între care 21 de state membre ale Uniunii Europene. De altfel, UE are relații speciale cu toate statele fondatoare ale Alianței (parteneriat strategic cu Mexic, acord de asociere cu Chile, acorduri de liber schimb cu Peru și Columbia)", se mai arată în comunicatul MAE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.317 secunde