Regele Mihai a revenit în țară! Trei zile de doliu național

173
Regele Mihai a revenit în țară!  Trei zile de doliu național - regelemihai222-1513184721.jpg
Regele Mihai a revenit pentru totdeauna în țară. Trupul neînsuflețit al monarhului a ajuns, ieri, pe Aeroportul Otopeni, acolo unde a avut loc o ceremonie desfășurată în prezența șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.

De la Aeroportul Otopeni, cortegiul s-a deplasat către Sinaia fără oprire, însă a încetinit în fiecare localitate, iar publicul a putut urmări de pe margine trecerea coloanei mortuare, inclusiv pe sub Arcul de Triumf. Ultima dată când Regele Mihai I a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost acum un sfert de secol, în aprilie 1992 când politicienii vremii încercau să-l îndepărteze cu orice preț de simbolul României.

Trupul neînsuflețit al regelui a fost transportat la Castelul Peleș, locul de unde și-au putut lua rămas bun demnitarii și reprezentanții diplomatici. Cetățenii care îl regretă pe Mihai I au avut ocazia să se roage la catafalcul de la Palatul Regal, ieri seară, după ora 21.00. Trupul Majestății Sale va rămâne aici până sâmbătă, în Sala Tronului.

Sâmbătă dimineața, în fața statuii lui Carol I, primul rege al României, va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Sicriul Majestății Sale va fi urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, iar cortegiul funerar îl va însoți pe ultimul rege al României până în Dealul Mitropoliei, unde va avea loc slujba de înmormântare.

Klaus Iohannis, președintele României, a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare la intrarea în Castelul Peleș, după care a intrat în Holul de Onoare. Șeful statului a prezentat condoleanțe principesei Margareta, Custodele Coroanei române, și principelui Radu.

Regele Mihai, fostul suveran al României, a decedat la data 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate zile de doliu național, în memoria Majestății Sale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6671 secunde