Reacția SRI după noul atac cibernetic. Detalii despre virusul care a afectat mii de computere

274
Reacția SRI după noul atac cibernetic. Detalii despre virusul care a afectat mii de computere - ataccibernetic1-1498650833.jpg

Articole recomandate

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea susține că cele 54 de instituții românești protejate prin Sistemul național de protecție a infrastructurilor IT&C împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic nu sunt afectate de atacul de tip ransomware care afectează Ucraina și alte state din zonă.


"Semnăturile virușilor au fost verificate în sistemul informatic Țițeica și nu apar la cele 54 de instituții beneficiare", a adăugat Marincea. Potrivit acestuia, o campanie ransomware masivă afectează Ucraina și alte state din regiune, iar proiectul desfășurat de NATO în Ucraina, prin care România a furnizat echipamente și consultanță cibernetică țării vecine, nu acoperă decât zona guvernamentală. 


"Este vorba despre cea mai recentă versiune de ransomware Petya ce vine împachetat cu ransomware-ul Mischa, practic o versiune de ransomware 2 în 1 cunoscut și ca GoldenEye. Petya targhetează sistemul de operare Windows și e distribuit printr-o campanie de mail ce impersonează mailuri de la aplicanți pentru un job în companie. Petya suprascrie MBT (master boot record) al discului PC și nu mai permite încărcarea sistemului de operare la pornire, afișând un ecran albastru.


Repornește automat calculatorul, simulează o reparare a discului și de fapt criptează MFT (master file table). Pentru a se executa, are nevoie de drepturi extinse de administrator. Pentru utilizatorii cu drepturi restrânse nu se execută. Dacă nu reușește infecția, atunci partea a doua a ransomware-ului Mischa criptează fișierele utilizatorului", a explicat Marincea, potrivit Romania TV.


Purtătorul de cuvânt al SRI a mai spus că pentru protecție este necesară o copie de siguranță a datelor, actualizarea la zi a sistemului de operare și un antivirus cu licență.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3703 secunde