Răsturnare de situație în cazul Codurilor penale

383
Răsturnare de situație în cazul Codurilor penale - diicot-1492166579.jpg

Articole recomandate

DIICOT susține că propunerile ministrului Justiției, Tudorel Toader, de modificare și completare a Codurilor penale și a Legii privind executarea pedepselor, nu vor fi de natură să satisfacă exigențele implementării unei directive a Consiliului și Parlamentului European cu privire la confiscarea extinsă.


DIICOT a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că a înaintat pe 13 aprilie Ministerului Justiției observațiile și propunerile sale cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și a Legii nr.135/2010 privind Codului de Procedură Penală, precum și pentru completarea articolului 79 din Legea nr.253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În urma unei analize întocmite pe baza consultării întregului corp de procurori din cadrul structurii, DIICOT arată că, pe lângă comentariile și observațiile de natură tehnică formulate pe marginea textelor de lege propuse pentru conformarea cu deciziile Curții Constituționale, a remarcat și necesitatea de a implementa și alte modificări legislative, ca efect al unor alte decizii ale Curții Constituționale.

DIICOT a făcut mai multe precizări, având în vedere că demersul MJ este motivat de necesitatea modificărilor consecutive deciziilor Curții Constituționale, pe de o parte, dar și a alinierii legislației penale la standardele impuse de Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

"Față de proiectul de lege analizat, am apreciat necesar să accentuăm că, în opinia noastră, modificările legislative propuse, dacă vor fi adoptate în cele din urmă în forma conținută în proiect, nu vor fi de natură să satisfacă exigențele implementării Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului, cu privire la instituția confiscării extinse, fiind introduse limitări și condiționări suplimentare fata de standardele UE în materie", declară DIICOT.

Conform DIICOT, întreaga reglementare națională privind confiscarea produsului infracțiunii, consacrată în principal în prevederile legate de "confiscarea specială" și "confiscarea extinsă", așa cum sunt acestea reglementate în Codul Penal și Codul de Procedură Penală în vigoare, reclamă o intervenție legislativă cuprinzătoare.

"Apreciem demersul necesar pentru a alinia sistemul național de reglementare în materia confiscării produsului infracțiunii la standardele internaționale si a spori eficiența sistemului de drept penal românesc cu privire la deposedarea infractorilor de produsul infracțional", mai spune DIICOT.

La începutul lunii aprilie, Tudorel Toader a anunțat că a trimis la CSM, PÎCCJ, DNA și DIICOT proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale.

"Este vorba de legea de modificare a Codului penal și de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, dar și transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depășit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia și ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement", declara atunci ministrul Justiției.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3042 secunde