Raed Arafat: Termoscanarea nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte

132
Raed Arafat: Termoscanarea nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte - scanner-1589975920.jpg

Articole recomandate

Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket sau la sediile firmelor cu peste 50 de angajați este obligatorie, iar cei care nu fac acest lucru riscă o amendă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că nu există nicio problemă de legalitate și că măsurarea temperaturii nu înseamnă că oamenilor li se iau datele sau "CNP-ul de pe frunte", așa cum se arată în informații false distribuite pe rețelele sociale.


"Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru", a spus Raed Arafat.


El a precizat că măsurarea temperaturii nu este eficientă în cazul persoanelor infectate, dar care nu au simptome


"Știm că circulă printre noi foarte mulți asimptomatici, ăsta e motivul pentru care cerem să fie purtată masca", a spus el.


Arafat a avertizat că societățile comerciale care nu măsoară temperatura la intrare riscă amendă.


"Regula e regula, dacă nu ia temperatura la intrare, e posibil să fie amendat. Dacă e o decizie luată la nivelul autorităților ca la supermarket, în locuri unde lucrează mai mult de 50 de persoane, atunci clar ca va trebui să se respecte regula și să termoscaneze, cine nu o face și vine DSP sau organele de control e posibil să fie amendat", a mai spus Arafat.


El a adăugat că atât instituțiile statului, cât și grupuri de voluntari încearcă să combată ideile false care sunt răspândite pe rețelele sociale în ceea ce privește COVID-19.


"Toate instituțiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem și grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în rețelele de socializare. Pe lângă asta, vine, bineînțeles, partea de securitate cibernetică.


"Binențeles, mai poți să vezi dacă sunt atacuri concertate, te duci și explici la operatorul, la responsabilul rețelei de socializare, sunt discuții cu toate rețelele de socializare, pentru că, dacă vezi că de undeva vine o dezinformare consistentă tot timpul, ei au metode prin care să verifice acest lucru și să vadă de unde vine", a mai spus Arafat.


El a adăugat că dintre subiectele de dezinformare vizează tentativa de a convinge oamenii să nu respecte regulile în perioada de relaxare.


"Să nu poarte mască, am început să avem oameni care spun că tot ce s-a întâmplat până acum e o conspirație și să dăm drumul la totul, deodată. Dacă nu se respectă regulile, este posibil să ajungem într-o situație mult mai gravă decât cea prin care am trecut", a spus Raed Arafat.


Sursa: digi24.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6166 secunde