Proteste fără precedent în justiția din Constanța. "Așa nu se mai poate!"

864

Articole de la același autor

Justiția din România stă pe un butoi de pulbere. Modificările legislative propuse de ministrul Tudorel Toader au declanșat un val de proteste în rândul procurorilor din întreaga țară. Procurorii de pe lângă Judecătoria Constanța au ieșit în stradă vineri după-amiază și au anunțat că nu vor lucra, luni, marți și miercuri, decât în procesele cu măsuri preventive. 


Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019 și restul modificărilor aduse legilor Justiției sunt tentative de a politiza însăși Justiția și de a submina autoritatea judecătorească. Acestea sunt principalele nemulțumiri ale procurorilor constănțeni care, vineri, după încheierea programului, au ieșit cu pancarte, la un protest mut în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai societății civile, dar și de la DNA Constanța.
"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.  Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România", transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.


"Măsuri care politizează Justiția!"


Oamenii legii sunt îngrijorați de tentativele Guvernului de politizare a Justiției. "Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin Ordonanță de Urgență fără a justifica vreo urgență, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță. Totodată, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al  Senatului României", a explicat prim-procurorul Viorel Teliceanu.


"S-a ajuns la limita după care nu se mai poate trece"


Parchetul de pe lângă judecătoria Constanța a anunțat, încă de vineri la prânz, că va suspenda activitatea instituției timp de trei zile, săptămâna viitoare. "Este un semnal că nu se mai poate, că s-a ajuns la limita după care nu se mai poate trece. În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive. Această Ordonanță de Urgență este, practic, ultima dintre măsurile care s-au luat de vreo doi ani încoace asupra autorității judecătorești, cu implicație directă asupra vieții cetățeanului. Ordonanța de Urgență pune capac tuturor acestor demersuri. Și mă refer la modalitatea de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, care, după părerea mea, se politizează în mod excesiv, se încalcă principiul separării carierelor exact de către cei care până deunăzi îl tot invocau și creează inclusiv blocaje instituționale cu privire la delegările în funcțiile de conducere. De aici, de la Ministerul Public, se produc unde de șoc în tot sistemul", mai explică Viorel Teliceanu.


Presiuni să se renunțe la proteste
Potrivit prim procurorului Teliceanu, deja au fost făcute presiuni asupra angajaților Tribunalului Constanța să renunțe la proteste. "Grefierii au fost sunați pe diferite canale și li s-au transmis chiar și de la asociații profesionale de-ale lor să nu iasă la proteste că vor avea de suferit. Sunt anumite canale pe care sunt transmise astfel de semnale", a declarat Teliceanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5868 secunde