Protest al polițiștilor, grefierilor și pensionarilor, la Constanța. „Suntem umiliți!”

808

Articole de la același autor

Centrul municipiului Constanța a răsunat, miercuri, 20 ianuarie, de vuvuzele și scandări împotriva actualei guvernări. Aproximativ o sută de persoane, respectiv polițiști, polițiști de frontieră, polițiști de penitenciare, grefieri și foste cadre militare, în prezent în rezervă, s-au strâns în fața Instituției Prefectului pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a îngheța salariile.

Echipați cu măști de protecție, protestatarii s-au răsfirat, pe cât au putut, pe platoul din fața Instituției Prefectului Constanța și au scandat aproape două ore împotriva actualei guvernări și a deciziei de a îngheța salariile și pensiile. „Suntem angajații nimănui”, „Nu mai vrem să fim ignorați”, „Un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum”, „Opriți persecuția socială a militarilor” și „La grade, funcții, vechime și alte condiții de muncă egale, pensii egale indiferent de anul pensionării” – sunt câteva dintre lozincile și mesajele pe care protestatarii le-au transmis reprezentanților Guvernului.



Protestul a fost organizat de Federația Publisind și au participat polițiști – atât din cadrul IPJ Constanța, de la Garda de Coastă, dar și de la Penitenciarul Poarta Albă -, foști militari și polițiști, în prezent pensionari, și grefieri din cadrul instanțelor constănțene. Această manifestare a fost una din lungul șir al măsurilor luate de sindicaliști în încercarea de a convinge guvernanții să revină asupra anunțului făcut la începutul anului trecut. De altfel, polițiștii din cadrul Sindicatului Europol au anunțat că vor continua să protesteze, prin orice formă legală, până vor obține soluționarea doleanțelor.



„Ne-au cerut să amendăm în baza unei legi neconstituționale!”


„Guvernul actual nu respectă o lege în vigoare, constituțională, și ne îngheață salariile, dar nouă ne-au cerut în starea de urgență să amendăm oameni în baza unei legi neconstituționale! Ne-au trimis să amendăm sute de oameni, iar ei nu aplică o lege constituțională! Este o umilință! Sunt categorii de personal care sunt plătite la nivelul anului 2022, conform salarizării etapizate. Noi, din familia de ordine și siguranță publică, am primit primele două etapizări, pe 2019 și 2020, dar mai sunt două. Vom continua protestele, sub formele legale. Eu, personal, voi protesta prin aplicarea măsurii avertismentului în orice situație în care o persoană săvârșește o faptă contravențională. Voi refuza efectuarea de ore suplimentare în alte condiții decât cele prevăzute de lege și îmi voi îndeplini atribuțiile de serviciu conform fișei postului, nimic mai mult”, a declarat Andrei Ene, polițist de frontieră în cadrul Sindicatului Europol. 


„Vom refuza să mai efectuăm ore suplimentare”, a subliniat și Dragomir Nicolae, polițist de penitenciar.





„Nu suntem plătiți la adevărata valoare a muncii!”

La protest au fost prezenți și reprezentanți ai Sindicatului Grefierilor Dicasterial Constanța. „Niciodată munca noastră nu a fost remunerată la adevărata valoare. Munca unui grefier este multă și grea. Avem termene care ne constrâng, sunt zile când ajungem la muncă la 8 dimineață și plecăm și după 12,00 noaptea, deși în pontaj figurăm cu 8 ore. Veniți să vorbiți cu copiii noștri, să vă spună cum stăteau singuri în casă, pentru că mama mergea noaptea la ședință, la arestare, iar dimineață din nou la serviciu”, a subliniat Roxana Roșca, lider de sindicat Dicasterial Constanța.

La rândul său, Emilian Marin, lider de sindicat Federația Publisind a precizat: „Dorim să fie eliminate inechitățile din această lege de salarizare. Sunt funcționari publici angajați ai aceleași instituții, care fac aceeași muncă, dar sunt plătiți diferit, din cauza proastei aplicări a legii. Sperăm că protestele vor determina Guvernul să ia măsurile corecte, să intrăm la negocieri. Măsura luată de Guvern, care duce la austeritate, nu are legătură cu economia, așteptăm de 30 de ani ca guvernele să ia măsuri eficiente, astfel încât România să aibă economie, infrastructură și salarii decente”.



Protestele sunt programate să continue până în luna februarie, cel puțin, fie prin manifestări în stradă, fie prin respectarea strictă a fișei postului, la locul de muncă.

Miercuri, proteste similare au avut loc în fața Ministerului Justiției și în fața prefecturilor din mai multe județe. De menționat că reprezentanți ai protestatarilor s-au întâlnit cu ministrul Stelian Ion, căruia i-au prezentat principalele doleanțe. Ministrul a apreciat disponibilitatea acestora la abordare directă și constructivă. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4025 secunde