Proiectul „Poliția Animalelor” șchioapătă: veterinari angajați fără concurs ca polițiști!

873
Proiectul „Poliția Animalelor” șchioapătă: veterinari angajați fără concurs ca polițiști! - fondprotectiaanimalelor12-1600109690.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii, dar și voluntarii din organizațiile de protecția animalelor sunt nemulțumiți de ce va însemna viitoarea „Poliție a Animalelor”, anunțată de ministrul Marcel Vela. Iar principala supărare vizează faptul că structura ar urma să fie formată din veterinari transferați, fără niciun concurs, de la direcțiile sanitar veterinare. „Polițiștilor nu le trebuie studii în domeniul medicinei veterinare pentru a constata dacă un animal este maltratat. În plus, veterinarii nu au făcut nimic până acum!”, reclamă atât polițiștii, cât și iubitorii de animale.

Încă de la începutul anului, Ministerul Afacerilor Interne, prin vocea ministrului Marcel Vela, promitea schimbarea legislației pentru măsuri concrete de protecție a animalelor. Concret, înființarea Poliției Animalelor care să intervină prompt în cazurile de schingiuiri, maltratări sau ucideri a necuvântătoarelor. Proiectul a fost pus pe hârtie și lansat în dezbatere publică. Iar nemulțumirile au început să apară, atât din partea polițiștilor, cât și a reprezentanților organizațiilor de protecția animalelor. Pe scurt, cu toții spun că, de fapt, „va fi aceeași Mărie cu altă pălărie”, iar măsurile concrete se vor lăsa așteptate!

Proiectul privind înființarea Poliției Animalelor prevede trei aspecte noi: polițiștii vor putea intra cu forța în spațiile persoanelor fizice și juridice, dacă vor exista indicii că animalele sunt în pericol, vor putea să dispună ridicarea acestora și plasarea lor în custodie în adăposturi; cât despre structură, pentru înființarea acesteia, vor fi realizate transferuri de la direcțiile sanitar veterinare, fără examen sau concurs. Toate aceste trei aspecte au stârnit nemulțumiri.



Specialiști de la direcțiile sanitar veterinare, transferați la Poliție fără concurs


Principala nemulțumire este vizavi de transferurile de medici veterinari în rândul polițiștilor. „Alături de noi, reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor cât și medicii veterinari au precizat că pentru a constata că un animal se află în stare de pericol, că este maltratat sau malnutrit, polițiștilor nu le trebuie studii în domeniul medicinei veterinare. Pe cale de consecință, nu se impune angajarea prin transfer a personalului sanitar veterinar, mai ales că, în cei 15 ani de la emiterea Legii 205/2004, prin neimplicarea de care au dat dovadă și-au dat examenul profesionalismului. Aspectul a fost criticat de toți participanții la dezbaterea publică organizată de Sindicatul Europol, invocând faptul că interesul ministerului ar trebui să fie reprezentat de angajarea unui personal cu un înalt grad de calificare, obiectiv care nu poate fi obținut decât prin organizarea unui examen, în urma căruia în sistemul polițienesc să acceadă persoane cu un grad ridicat de pregătire profesională”, a afirmat Cosmin Andreica, lider sindical „Europol”.

Un alt aspect criticat vizează ridicarea animalelor, în vederea transportării lor la adăposturi. În prezent, sunt doar câteva adăposturi în țară pentru animale: pentru câini sunt mai multe, inclusiv în județul Constanța, dar pentru cai, măgari, pisici etc. nu sunt. „Am solicitat realizarea unei radiografii a nevoii de adăposturi/sanctuare de animale, la nivel național, astfel încât să nu ne aflăm în situația în care, în cursul unei zile, polițiștii să intervină pentru emiterea unui ordin de plasare a unui animal în adăpost și să fie nevoiți să aștepte ore în șir la fața locului până la sosirea unei echipe de la distanță de peste 60 km, iar pe durata acestei așteptări, comunitatea să nu poată beneficia de serviciul polițienesc”, a adăugat liderul sindical.



„Nu e nevoie de o nouă structură, ci de dosare penale!”


De asemenea, și faptul că oamenii legii pot intra cu forța pe proprietatea privată, fără a avea acordul proprietarilor, ridică semne de întrebare. „Nu se impune pătrunderea pe proprietatea privată, atâta timp cât textul actului normativ nu stabilește în mod concret o modalitate de acțiune. Se creează premisa pătrunderii într-o locuință fără a exista indicii temeinice privind starea de pericol”, a mai arătat polițistul.

De altfel, Kuki Bărbuceanu, vehement apărător al drepturilor animalelor, declara pentru „Cuget Liber” că, dincolo de orice, este nevoie ca polițiștii să facă mai multe dosare penale celor care maltratează necuvântătoarele.

„Nu trebuie inventată cine știe ce structură. Este nevoie de oameni, instruiți, care să pună în aplicare legea existentă pe parte de protecția animalelor. Nici nu este nevoie de foarte mulți oameni, pentru că nu sunt foarte multe cazuri. În prezent, ne confruntăm cu următoarea situație: avem o lege privind protecția animalelor, în care sunt prevăzute pedepse pentru cei care o încalcă, avem organizații care se preocupă de bunăstarea animalelor și intervin, dar nu se ocupă nimeni de partea legală. Noi salvăm animalele, dar agresorii sunt bine mersi, pentru că nimeni nu le face nimic. De fapt, aici este nevoie să intervină Poliția Animalelor”, a punctat pentru ”Cuget Liber” Kuki Bărbuceanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9757 secunde