Procedură de deficit excesiv împotriva României! Termen-limită: 2022

145
Procedură de deficit excesiv împotriva României! Termen-limită: 2022 - dddd-1583328700.jpg
Comisia Europeană a propus miercuri Consiliului să deschidă o procedură de deficit excesiv în cazul României și a adoptat o recomandare potrivit căreia țara trebuie să încheie această situație cel târziu în 2022, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Recomandarea propusă stipulează că România trebuie să realizeze un parcurs de ajustare credibil și sustenabil, cu scopul de a încheia cel mai târziu până în 2022 deficitul excesiv.

Decizia de miercuri vine în urma adoptării raportului Comisiei în care se arată că România nu a reușit să îndeplinească criteriul deficitului din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și prin urmare deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este îndreptățită.

Comitetul Economic și Financiar a împărtășit această evaluare în Opinia sa din 24 februarie 2020. Următorul pas îl reprezintă o decizie a Consiliului privind existența unui deficit excesiv în România și adoptarea recomandării privind cerințele de ajustare și termenul limită pentru încheierea situației de deficit excesiv.

Într-un raport adoptat luna trecută de Executivul comunitar se arată că strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 și trimisă Parlamentului, prevede o țintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, o cifră care potrivit Comisiei Europene constituie o dovadă prima facie a existenței unui deficit excesiv în România, potrivit Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată. "Deficitul preconizat pentru 2019 este peste și nu apropiat de valoarea de referință de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depășirea nu este considerată a fi nici excepțională și nici temporară", se arată în raportul din februarie al Executivului comunitar.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 și 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creștere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020 și o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 și ianuarie 2020, autoritățile au adoptat noi reduceri de taxe și au dublat alocațiile pentru copii.

Referindu-se la noua lege a pensiilor, raportul Comisiei Europene subliniază că din cauza calendarului de implementare, această lege va crește în mod semnificativ cheltuielile publice cu pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Legea pensiilor "este principalul factor al preconizatei creșteri rapide a deficitului guvernamental și al riscurilor la adresa sustenabilității fiscale", se arată în raportul Executivului comunitar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0582 secunde