Prioritate zero pentru Poliție: să fie cât mai puțini pistolari în Constanța!

877
Prioritate zero pentru Poliție: să fie cât mai puțini pistolari în Constanța! - fondpistolaricta1-1581456454.jpg

Articole de la același autor

Prioritate zero pentru polițiștii constănțeni este să elibereze străzile de pistolari! Drept dovadă, în ultimii ani, a scăzut aproape la jumătate numărul deținătorilor de armament din Constanța, dar și numărul armelor - letale sau neletale - existente în seifuri, la domiciliile persoanelor fizice. Vremurile când contrabanda cu arme dinspre Bulgaria dădea bătăi de cap oamenilor legii au apus demult…

Cu jumătate de deceniu în urmă, contrabanda cu armament - în special cu arme neletale, respectiv arme cu bile sau cu gaze - dinspre Bulgaria ridica reale probleme autorităților române. Cum altfel, când oricine poate cumpăra un pistol cu bile dintr-un magazin din Bulgaria, prezentând doar cartea de identitate? În consecință, ani la rând, polițiștii constănțeni s-au confruntat cu o "abundență" de arme neletale venite dinspre țara vecină.

"A fost o «abundență» pe care nu am reușit să o controlăm până nu s-a schimbat cadrul legislativ. Erau numeroase cazuri de contrabandă înregistrate. Pentru că oamenii achiziționau armele, treceau granița fără să le declare, dar veneau la noi pentru autorizare. Ne confruntam cu numeroase astfel de situații. Acum, relația România - Bulgaria pe parte de armament este bine controlată, a fost dezvoltată o colaborare strânsă între instituțiile polițienești și nu ne mai confruntăm cu acest fenomen", a precizat comisarul șef Mircea Vizitiu, adjunctul Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Constanța.

Pe lângă o colaborare mult mai bună între cele două instituții similare, inclusiv vânzătorii din magazinele de armament au fost instruiți să le atragă atenția cumpărătorilor din România cu privire la legislația mai strictă.

"La nivelul UE, România are cele mai drastice condiții de avizare pentru obținerea unei arme", a subliniat și comisarul șef Nicolae Simion, șeful Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.



Numărul armelor și deținătorilor, la jumătate față de 2015


În consecință, în ultimii ani, numărul deținătorilor de arme și al armelor existente în seifurile din județul Constanța a tot scăzut. În prezent, potrivit statisticilor, în județul Constanța sunt puțin peste 3.000 de deținători de arme persoane fizice, care au un număr de 5.656 de arme. În total, numărul armelor din județul Constanța (aflate în posesia persoanelor fizice și juridice) se ridică la 6.638. Se impune subliniat, după cum au arătat statisticile realizate de Poliție, că atât numărul deținătorilor, cât și numărul armelor s-a înjumătățit față de acum cinci ani.

"Această descreștere vine în contextul înăspririi legislației, respectiv a condițiilor de deținere", a arătat comisarul șef Simion.

"Pe de altă parte, este și interesul nostru major de a scoate armele de pe piață, atât cele letale, cât și cele neletale, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă. Este o prioritate zero pentru Poliția română și pentru IPJ Constanța. Inclusiv în ceea ce privește condițiile de deținere și păstrare avem, în prezent, un rol activ și suntem foarte stricți", a explicat comisarul șef Mircea Vizitiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7099 secunde