Primul sistem de rachete sol-aer Patriot din dotarea României a ajuns la Capu Midia

429

Articole de la același autor

Primul sistem de rachete sol-aer Patriot, menit să ducă la creșterea capacității defensive a României, a intrat, ieri, în mod oficial, în dotarea Forțelor Aeriene Române. Acesta a fost montat la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de Brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia și a fost recepționat în prezența reprezentanților Guvernului României.

Echipamentele principale din componența sistemului Patriot de rachete sol-aer, cu bătaie mare, au început să sosească în țara noastră din luna august și au fost transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, de la Capu Midia, unde a avut loc testarea de acceptanță, iar ieri, ceremonia de recepție. La ceremonie au fost prezenți prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă, cât și prefectul George Niculescu.


„România a ales parteneriatul strategic cu SUA și suntem un partener loial care își respectă angajamentele. România a decis să realizeze un program de înzestrare al Armatei pe 10 ani. Vom aloca 2% din PIB pentru realizarea acestui program. Sistemul de rachete Patriot este unul foarte important cu o tehnologie fără precedent. România este mai sigură cu acest sistem de rachete. Sunt convins că toate cele șapte sisteme vor deveni operaționale în curând”, a afirmat premierul Ludovic Orban.



La rândul său, ministrul Nicolae Ciucă a afirmat: „Este un eveniment care are o dublă semnificație. Armata Româna devine a 17 țară din lume și a 7-a din Europa care are un astfel de sistem de rachete. Acesta este primul echipament livrat și urmează să fie funcțional în curând. Putem astfel să asigurăm securitatea cetățenilor români. Sistemul Patriot va fi completat cu încă trei transporturi de rachete. România a achiziționat cea mai modernă configurație a sistemului de rachete, la fel ca cele ale armatei SUA”.



Sistemul Patriot sol-aer va fi operațional în 2021

Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.



Acesta este primul sistem Patriot, dintr-un total de șapte achiziționate de țara noastră – patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre. Acest prim sistem achiziționat va fi operaționalizat în cursul anului 2021, după încheierea programului de instruire. Următoarele trei sistem vor fi livrate Armatei Române până la sfârșitul anului 2022.


Sistemul Patriot a fost testat și perfecționat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operațional, 17 țări din întreaga lume deținând mai mult de 220 de astfel de sisteme. România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu și testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale. Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5036 secunde