Primul județ din România declarat "liber de COVID-19"

249
Primul județ din România declarat

Articole recomandate

Autoritățile din Arad au anunțat, joi, că județul este "liber de COVID-19", după ce au fost externați și ultimii bolnavi, iar de aproape două săptămâni nu au fost înregistrate cazuri noi.


Președintele Consiliului Județean (CJ), Iustin Cionca, a anunțat, într-o conferință de presă în care au fost prezenți și responsabili ai sistemului sanitar, că ultima pacientă internată a fost testată negativ după tratamente.


"Vestea bună este că Aradul a devenit județ liber de COVID-19. Dacă ne raportăm la ultima lună, în medie am avut trei-patru pacienți internați. Nu aș vrea să fac afirmații pripite, hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm că la nivelul țării noastre această pandemie s-a extins în mai multe județe, dar aș vrea să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale, al specialiștilor și cetățenilor, care prin comportamentul foarte responsabil au condus la această performanță. Nu mai există bolnavi de COVID-19 în județ. Datorită măsurilor luate, pandemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniță, chiar dacă suntem un județ de tranzit și trec mii de oameni zilnic prin punctele de frontieră", a spus Cionca, citat de Agerpres.


El s-a declarat mulțumit că nu a fost nevoie să fie folosit spitalul de campanie amenajat la Expo Internațional Arad, care "a fost gândit pentru perioada când se înregistrau peste 50 de îmbolnăviri zilnic".


"Niciodată în ultimii 100 de ani nu am avut o situație atât de dificilă la Arad și niciodată în istoria Aradului nu am avut o mobilizare atât de mare a administrației locale, a societății civile. Această pandemie a scos la suprafață nu doar greutăți și probleme, ci și filonul de bunătate, de generozitate, de omenie, un filon de solidaritate care a adunat împreună peste 23.000 de donatori", a mai spus președintele CJ Arad.


Coordonatorul Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (înființat la începutul pandemiei), Gheorghe Domșa, a spus că măsurile de protecție trebuie respectate în continuare, pentru că în alte județe există cazuri numeroase raportate zilnic.


De la începutul pandemiei, în județul Arad au fost confirmate 706 cazuri de COVID-19, iar 79 bolnavi au decedat. Cel mai tânăr pacient confirmat a avut cinci săptămâni, iar cel mai vârstnic, 97 de ani.


În județ au fost efectuate peste 16.000 de teste pentru noul coronavirus, iar 1074 de cadre medicale au fost implicate în combaterea bolii.


Marți, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a anunțat că încheie colaborarea cu jumătate dintre cele 150 de cadre medicale angajate în timpul stării de urgență, când era nevoie de personal pentru a se face față numărului mare de pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Decizia a fost luată "în contextul scăderii numărului de pacienți diagnosticați cu COVID-19 la nivelul județului Arad". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5665 secunde