Povești din diaspora. Cum este viața românilor rămași peste hotare

902
1
Povești din diaspora. Cum este viața românilor rămași peste hotare - fond-1584543420.jpg

Articole de la același autor

Mii de români au făcut cozi la granița României, fugind din diverse țări ale Europei, din calea coronavirusului. Iar alte câteva milioane au rămas în țările care i-au adoptat. Printre aceștia, și câțiva constănțeni care au relatat pentru "Cuget Liber" cum îi afectează răspândirea COVID 19 pe românii care locuiesc în Spania, Anglia sau Germania.

Un convoi cu peste 800 de mașini și aproximativ 3000 de oameni au intrat, în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 martie, în România prin vama Nădlac II. Sunt români întorși din Italia, Austria, Germania, Anglia sau Spania și reprezintă doar o parte dintre cei care, în contextul răspândirii coronavirusului în lume, au luat calea spre locurile natale. Estimările arată că alte câteva mii sunt în continuare blocate între granițele Austriei și Ungariei. Zilele trecute, autocare întregi cu români întorși din Italia au creat panică între cei de acasă și au împărțit populația în două tabere: cei care îi blamează pentru că se întorc în țara pe care au părăsit-o, poate, de ani buni și unde nu au contribuit la asigurările de sănătate și cei care susțin că "sunt tot ai noștri". Numărul celor care au luat decizia să se întoarcă este de ordinul miilor, iar al celor care au rămas în diasporă de ordinul milioanelor. Căci, potrivit estimărilor misiunilor diplomatice ale României, aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, dintre care 5,6 milioane în diaspora. Iar majoritatea covârșitoare înfruntă pandemia în țara care i-a adoptat, după cum au transmis pentru "Cuget Liber" și câțiva constănțeni aflați, în prezent, peste hotare.

"Așteptăm să vedem cine urmează..."

Georgeta I. este o tânără de 32 de ani, mamă a doi copii, și locuiește împreună cu familia în apropierea Madridului. Este "zona fierbinte" a Spaniei, în aceste zile, din cauza răspândirii coronavirusului – potrivit statisticii în vigoare la ora redactării articolului, în Spania erau 13.716 cazuri, dintre care 1.890 noi confirmate, cu un total de 533 de decese și 1.028 pacienți recuperați. Femeia a relatat pentru "Cuget Liber" că doi dintre colegii ei au fost confirmați cu coronavirus, astfel că sediul dealerului auto la care lucra a fost închis. "După ce au fost confirmate cazurile, societatea a închis. Acum, stăm toți cu frică să vedem cine urmează în 14 zile. De miercurea trecută stăm în casă. Mai sunt deschise doar farmaciile, alimentarele și magazinele de țigări. Polițiștii, jandarmii sunt pe străzi și nu avem voie să ieșim decât cu un motiv bine stabilit și cu foaie justificativă. Este un model de foaie de învoire, redactat de autorități, pe care o descarcă de pe net societățile și le dau angajaților care încă mai merg la serviciu. Dintr-o familie, un singur membru poate să meargă la serviciu, celălalt stă acasă. Mai avem voie să ieșim, o singură persoană, timp de cinci minute, să plimbăm câinele. La fel, în mașină este voie o singură persoană și să aibă foaie justificativă. Dacă nu ai această foaie, nu poți merge nicăieri pentru că ești amendat. Eu am fost până la benzinărie să alimentez și m-au oprit pentru control", a transmis Georgeta.

Iar restricțiile sunt mult mai ample și mai drastice, dar chiar și așa, nici ea nici amicii ei nu au luat în calcul întoarcerea în țară. "Cei pe care îi cunosc eu, au case cumpărate aici, au rate de plătit, la fel ca mine. Poate cei care s-au întors nu aveau această stabilitate și s-au gândit că în România sunt mai puține cazuri confirmate de coronavirus. Dar este doar o impresie, pentru că dacă nu vor fi luate măsuri drastice și urgente, și România va ajunge unde este Spania acum. Nu ar trebui să fie liniște, ci să se impună restricții. Aici limitările au fost impuse târziu și s-a ajuns să fie confirmate peste 1000 de cazuri noi pe zi", a adăugat femeia.

"Doar două cutii de paracetamol de client"

În Marea Britanie (1950 cazuri confirmate, 71 decese) , deși nu au fost impuse restricții ci doar au fost făcute recomandări, iar activitatea de zi cu zi se desfășoară aproape de normalitate, panica începe să se extindă în rândul populației. Drept dovadă, ne-a transmis Bogdan L., în vârstă de 36 de ani, care locuiește în Wakefield. "Nu sunt restricții, sunt recomandări: să nu se mai meargă la pub-uri, la reuniuni cu multe persoane. Nu ne-am gândit să ne întoarcem în țară, din două motive: pe de o parte, sistemul sanitar, care este mai performant aici și în al doilea rând, din punct de vedere economic. Aici, de bine de rău, încă mai mergem la muncă, dar dacă ne întoarcem acasă, ce facem fără sursă de venit? Aici încă se mai merge la muncă, la școală. Ce e drept, se vede că oamenii s-au alarmat pentru că au golit magazinele, de hârtie igienică, mâncare, produse de igienă, gel dezinfectant etc. Au început să apară afișe prin magazine că un client poate cumpăra doar două cutii de paracetamol sau câte trei produse din diverse alimente. Este o formă de raționalizare, să ajungă pentru toată lumea. Dar în rest, oamenii își văd de viață. Nu știu dacă este bine sau nu, este strategia adoptată de guvern", a relatat constănțeanul.

"Pacienții au furat gelurile dezinfectante din saloane"

Anda M. este o tânără constănțeancă plecată în Germania împreună cu soțul de aproape opt ani. Locuiesc în Trier, la granița cu Luxemburg și este asistentă medicală într-un spital de stat. În Germania sunt 9877 de cazuri confirmate și 26 de decese, dar în zona Trier săptămâna trecută a fost confirmat primul caz. Așa că oamenii abia acum au început să se alarmeze. Iar primul semn a fost, cum era de așteptat, golirea magazinelor. "Astăzi au fost închise magazinele, mai puțin cele de alimente și a fost deschis un centru pentru primire bolnavi de coronavirus, unde sunt angrenate cadre medicale de la toate spitalele din zonă. O altă măsură a fost că nouă, cadrelor medicale, ne-au fost anulate concediile medicale. De asemenea, au fost închise grădinițele și școlile, doar pentru copiii cadrelor medicale, polițiștilor și pompierilor au fost făcute grupe de urgență la grădiniță. Restaurantele sunt deschise până la ora 18.00, iar barurile sunt închise. La noi în spital nu am avut niciun caz confirmat, dar problema este că nu mai avem măști, dezinfectant sau alte materiale necesare. S-a furat foarte mult gel dezinfectant din spital, de prin saloane, de către pacienți", ne-a relatat constănțeanca. Asemenea altor români plecați peste hotare, aceasta a arătat că nici nu a luat în calcul posibilitatea de a se întoarce în țară, ci mai degrabă de a-i aduce pe cei dragi în Germania. 


Comentează știrea

Charlotte parker
Luni, 25 martie

Numele meu este Charlotte Parker. Viața mea s-a întors!!! După 2 ani de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am avut chef să pun capăt, aproape că m-am sinucis pentru că ne-a părăsit când viața noastră începea să aibă sens. Am fost dezamăgit emoțional în tot acest timp. Datorită unui vrăjitor numit Dr.Ogaga Kunta, l-am cunoscut online. Într-o zi credincioasă, în timp ce răsfoiam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre acest vrăjitor. Unii oameni au mărturisit că și-a adus fostul iubit înapoi, alții au mărturisit că poate face o vrajă pentru a opri divorțul și, de asemenea, pentru a obține un loc de muncă bine plătit și așa mai departe. îl puteți contacta și pe adresa sa de e-mail ([email protected]). El este uimitor, am întâlnit și o mărturie specială, era despre o femeie pe nume Vera, ea a mărturisit despre cum și-a adus înapoi fostul iubit în mai puțin de 2 ani. zile, iar la sfârșitul mărturiei ei a renunțat la e-mailul lui. După ce am citit toate acestea, am decis să încerc. L-am contactat prin e-mail și i-am explicat problema mea. o săptămână mai târziu, soțul meu s-a întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și suntem și mai fericiți ca oricând. Dr ogaga Kunta ești un bărbat talentat și nu mă voi opri din a-l publica pentru că este un om minunat. Dacă aveți o problemă și sunteți în căutarea unui vrăjitor real și autentic, încercați-l oricând, el este răspunsul la problemele dvs. din nou adresa lui de e-mail este ([email protected]) el este cel mai bun vrăjitor care vă poate rezolva problemele. 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare 6) Vrăji de despărțire 7) soluție finală pentru ejaculatoină rapidă [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4353 secunde